2024. április 25., csütörtök

„Szerbia 2022-ig EU-tag”

Az EU elvárja, hogy az illetékesek kijavítsák a Zoran Đinđić kormányfő elleni merénylet körülményeit megvilágító eljárás hiányosságait

Bár a szerbiai államvezetőség képviselői közül az utóbbi hónapokban többen is kifejtették, hogy Szerbia legkésőbb 2020-ig az Európai Unió teljes jogú tagjává válik, Jelko Kacin, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője szerint inkább 2022 a reális határidő. A csatlakozás üteme a belső reformoktól függ, tette hozzá Kacin, majd kifejtette, hogy a demokrácia mélyen gyökeret vetett Szerbiában, emiatt nem aggódik. Az igaz, hogy a szerbiai ellenzéknek sokkal aktívabbá kellene válnia, hiszen a demokratikus folyamatok nemcsak a hatalmat alkotó pártoktól, hanem az ellenzéktől is függnek, fejtette ki Kacin.

– Jó lenne, ha a szerbiaiak gyakrabban értesülhetnének a pártok programelveiről és a praktikus politikával kapcsolatos terveiről, és nem csak a hatalmiak, valamint ellenzékiek vitáinak lennének tanúi. A rendkívüli választások témája Szerbia belügye, az EU-t egyedül az érdekli, hogy azok ne befolyásolják a belső reformokat. Meg vagyok győződve arról, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd is folytatódni fog, függetlenül a választásoktól. Jelenleg csak a kisebb szerbiai és koszovói pártok ellenzik a párbeszédet – fogalmazott Kacin.

A jelentéstevő szerint a gazdasági felépülés és a normális európai élet csakis akkor valósulhat meg, ha Szerbiában érvényesül a jogállamiság. Ehhez a Zoran Đinđić kormányfő meggyilkolása körülményeinek felülvizsgálata során előfordult hibák kijavítása is hozzátartozik, emelte ki Kacin.