2024. március 29., péntek

Vagy végzik munkájukat, vagy mondjanak le!

Miloš Vučević polgármester sajtótájékoztatót tartott a városban történt lövöldözések kapcsán

Újvidéken hétfőn este két fegyveres leszámolás történt, a tettesek kiskorúak. Miloš Vučević polgármester tegnap délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyben elégedetlenségének adott hangot a városi közbiztonsággal kapcsolatban, és azonnali akciót követelt az újvidéki rendőrségtől.

A polgármester elmondta, itt a végső ideje, hogy mindannyian elkezdjék lelkiismeretesen végezni a munkájukat.

Vučević: Szeretném látni, mit tett a rendőrség és az ügyészség (Fotó: Ótos András)

Vučević: Szeretném látni, mit tett a rendőrség és az ügyészség (Fotó: Ótos András)

– Azok, akik felelősek a közbiztonság ilyen helyzetéért, a hátam mögött bujkálnak. A belügyminisztertől és az újvidéki rendőrség főnökétől elvárom, hogy azonnali intézkedéseket foganatosítsanak az utcai erőszak megfékezésére. Ha erre nem képesek, személycserékre lesz szükség. Nem mondom azt, hogy nem tartozik a hatáskörömbe a közbiztonság kérdése, nem szökök a felelősségtől, de akkor ugyanúgy elvárom másoktól is, főleg azoktól, akiknek a közbiztonság a munkaleírásában szerepel, hogy végezzék munkájukat. Nem egyetlen egy emberről beszélek, itt az egész újvidéki rendőrség vezetőségéről van szó, a belügyminisztériumról, végső ideje, hogy elkezdjék komolyan végezni munkájukat. Továbbra is támogatom munkájukat, többször is beszélgettem a rendőrség képviselőivel, elmondtam, a városi vezetés teljes mértékben támogatja munkájukat, de szükség van konkrét akciókra, és ezt az újvidékiek is elvárják. Egyszerűen nem értem, miért nem történtek komolyabb lépések a közbiztonság növelése érdekében – mondta Vučević. Hozzátette, felhívja a média képviselőit is, objektíven és valós tényeket közöljenek a közbiztonságról. Szerinte többször is előfordult, hogy valótlan tényeket közöltek egyes eseményekről, és olyan képet festettek Újvidékről, amelynek nem volt valós alapja.

– Azt üzenem azoknak, akik a közbiztonság kérdéséből politikai poénokat szeretnének szerezni, hogy ne tartsanak felesleges előadásokat a közbiztonságról és a bűnözésről, mert ők a legnagyobb bűnözők. Soha semmi konkrét ötletet sem hallottam tőlük, hogy mit lehetne tenni a közbiztonság javításáért, csak a felelősségre vonásról tudnak beszélni. Engem többé semmiféle statisztikai adat nem érdekel, jelentést követelek az újvidéki rendőrségtől, milyen lépéseket foganatosítottak azokban az esetekben, amelyek a legnagyobb felháborodást keltették a polgárok körében. Akarom látni, mit tett a rendőrség ezekben az esetekben, és mit tett az ügyészség, indítottak-e eljárásokat azokkal szemben, akiket a rendőrség gyanúsított a közbiztonság megszegésével, és sikerült-e valakit elítélni ez ügyben. Kihasználom ezt az alkalmat, hogy felhívást intézzek mindazokhoz, akiknek közük van a városi közbiztonsághoz, kapcsolódjanak be végre a munkába, ne bujkáljanak senki mögé, itt gondolok az újvidéki iskolák szülői tanácsára is, és a tanulók parlamentjére is, velük beszélek ebben az ügyben legelőször. A város többször is próbálkozott különféle akciókkal az iskolákban, sajnos nagy ellenállásokba, cinizmusba ütköztünk, de kitartunk elképzeléseink mellett. Az általános- és középiskolák erőszakellenes koordinációs testülete több lépést ajánlott az oktatási intézmények számára, mi ebben támogatjuk őket, de felteszem a kérdést, miért nem dolgoznak? Sokáig nem tartották meg az alakuló ülésüket sem, mert mindenki a vezetőségbe szeretett volna tartozni, csak azon vitatkoznak, ki lesz a főnök. Ha nem képesek végezni munkájukat, vagy nem akarnak dolgozni, akkor mondjanak le. Soha senki sem avatkozott munkájukba, azt a néhány lépést, amelyet ajánlottak az iskoláknak, mi támogatjuk – magyarázta a polgármester. Továbbá kiemelte, hogy az általános- és középiskolák tornatermeit visszaadják a diákoknak, azaz csak azokban az időközökben lehet bérbe adni őket, amikor nincs tanítás. Erre minden bizonnyal szeptembertől lehet számítani.

A nyomozás folyamatban van: keresik a töltényhüvelyt a lövöldözés helyszínén (Fotó: Ótos András)

A nyomozás folyamatban van: keresik a töltényhüvelyt a lövöldözés helyszínén (Fotó: Ótos András)

Mivel az Újtelepen történik a legtöbb bűnözés, Vučević kitért erre a problémára is. Elmondta, hogy Újvidék még 300 rendőrt kap nemsokára. Ők majd az újtelepi rendőrségen dolgoznak.

– Igaz, egyelőre nincs rendőrállomása Újtelepnek, ez nagy gondot jelent, de nemsokára ez megváltozik. Csak abban reménykedek, hogy a belügyminisztériumban nem állítanak bürokrata akadályokat az állomás megnyitása elé, mert sokkal komolyabb dologról van szó – mondta Vučević. Hozzátette, csalódott egy kicsit a csendőrökben is, mert az utóbbi időben nem járőröznek annyian, mint ahogyan azt előzőleg megbeszélték.

A hétfő esti fegyveres leszámolások elkövetői újra kiskorúak voltak.

Az első lövöldözésre a Branimir Ćosić és a Péter király utca sarkán került sor 19.15-kor, a másik pedig 23 óra körül történt az Újtelepen, a Bate Brkić és a Jovan Dučić sugárút sarkán.

Nemhivatalos információk szerint, az újtelepi lövöldözésben egy személy megsérült, míg a másik leszámolásban nem történt sérülés.

A lakosok a lövöldözés után értesítették a rendőrséget, akik a helyszínre siettek, és elvégezték a helyszínelést.

A Branimir Ćosić és a Péter király utca sarkán hétfőn 19.15-kor három fiatalember megtámadta R. P. (29) újvidéki lakost, akire gázpisztolyból rálőttek, de senki sem sérült meg.

Egy közelben tartózkodó személy értesítette a rendőrséget a történtekről, majd tanúként elmondta, két csoport fiatal csapott össze (csoportonként hárman-hárman lehettek), akik nem lehetnek 17 évnél idősebbek.

– Először összevesztek, majd elkezdték egymást deszkákkal verni, de hamarosan az egyikük pisztolyt rántott, és lábon lőtte a másik huligánt. A lövést leadó csoport ezután elszökött a helyszínről, a másik tábor pedig megvárta a rendőrséget és az elsősegélyt. A meglőtt fiatalember azt mondta a rendőrségnek, ismeri a lövöldözőt – mondta a tanú a 24 sata hírportálnak. Hozzátette, a pisztolyt használó fiatalember fekete kabátot, kék melegítőt, és világoskék Nike tornacipőt viselt. A lövés után azonnal elszökött a környező épületek irányába.

– A lövés pillanatában sokan tartózkodtak a helyszínen, de gyorsan szétszaladtak. Az embereken látszott, hogy megijedtek, nem mindegy, ha valaki az utcán elkezd lövöldözni. Ez a város rosszabb Beirutnál – mondta a Bate Brkić utca egyik lakosa.