2024. április 25., csütörtök

Elvi megállapodás született

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga újvidéki helyiségeiben szerdán a VSZL képviselői megbeszélést tartottak más polgári beállítottságú pártokkal, a téma a választásokon való közös fellépés volt, de nem született végső döntés a szövetség megalakulásáról. A megbeszélésen részt vett a VSZL, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Sandžaki Demokrata Akció Pártja, az Együtt Szerbiáért, a Horvát Független Lista, az Új Demokrata Párt, a Zöld Környezetvédelmi Párt – PO Vajdasági Zöldek és az Együtt Vajdaságért.

(Fotó:Ótos András)

(Fotó:Ótos András)

Bojan Kostreš, a VSZL alelnöke kijelentette, a jövőbeni lehetséges együttműködésről tárgyaltak, szerinte ha sikerülne megalakítani egy nagy polgári tömörülést, akkor az elkövetkező választásokon komoly alternatívája lehetne a Szerb Haladó Pártnak.

– A megbeszélésen sikerült megállapodni azokról az alapvető célokról, amelyek a VSZL számára fontosak. Ezek az ország gazdasági megújulása, az EU-integrációk folytatása, a brüsszeli megállapodás végrehajtása, Szerbia regionalizációja és decentralizációja, az emberi- és kisebbségi jogok tiszteletben tartása és a környezetvédelem fontossága. Arról is sikerült megállapodni, hogy szükség van egy közös politikai szövetségre az elkövetkező választásokra való tekintettel. Egyes pártok csak azután dönthetnek erről, miután a párton belül egyeztetnek a lehetséges szövetségről, ezek közé tartozik a VSZL is, de minden esetre nagy érdeklődést mutattak a jelenlévő pártok képviselői. A Sandžaki Demokrata Akció Pártja nagyjából egyetért a közös célokkal, de ők is a párton belüli egyeztetések után hozzák meg a végső döntést – mondta Kostreš.

Hozzátette, nemsokára folytatódnak a lehetséges szövetségről való tárgyalások, több mint valószínű még ezen a héten, megvan az akarat a szövetség létrehozására, de a döntést a pártok még nem hozták meg. A lehetséges polgári tömörülés még nem döntött arról, ki lesz a választásokon a listavezető.

Csonka Áron, a VMDK elnöke – akit napok óta próbáltunk elérni, megkeresésünkre nem reagált – ezúttal lapunknak azt nyilatkozta, hogy az újvidéki megbeszélésen egy közös platformot fogadtak el azokról a célokról, amelyek mindenki számára elfogadhatók.

– Azt a kitűzött célt elfogadta mindenki, hogy szükség van egy olyan politikai platformra, polgári opcióra, amely lehetővé teheti, hogy Szerbiának az arculata megváltozzon, magyarán, minél előbb végre kell hajtani a reformokat, az EU csatlakozási folyamatok folytatása is közös cél, és megegyeztünk akörül is – ami a számunka a legfontosabb tétel volt –, hogy a kisebbségi jogokat védelmezni kell, sőt továbbfejleszteni. Egyetértettünk, hogy szükség van a gazdasági klíma javítására, az új alkotmányra, továbbá arra is, hogy megoldást kell találni a tartomány finanszírozására – mondta Csonka. Hozzátette, a megbeszélésen részt vevő pártok megegyeztek, szükség van egy közös politikai szövetségre, amelynek köszönhetően együtt indulhatnának a választásokon, a tervek szerint a közös listát Boris Tadić vezetné. A szövetségről az elkövetkező napokban tárgyalások folynak, a héten esedékes a végső megállapodás.

A VMDK kitért arra is, hogy a napokban kezdeményezték a vajdasági magyar pártok összefogását, elvégezték a szükséges megbeszéléseket, de nem sikerült közös nevezőre jutni.

– Sajnos nem sikerült az összefogás, de ez nem azt jelenti, hogy valamelyik következő választáson ne léphetnénk fel együtt. Közelegnek a nemzeti tanácsi választások, és lehet, hogy tartományi választások is lesznek, semmi sem zárja ki a jövőben az összefogásunkat és az együttműködésünket – nyilatkozta Csonka lapunknak.

A Liberális Demokrata Párt a meghívás ellenére nem jött el a megbeszélésre, azt közölték, hogy nem kívánnak részt venni a lehetséges polgári tömörülés szövetségében.