2024. április 20., szombat

Štrpci: Rendőrök is részt vettek az utasok elrablásában

A legújabb nyomozási eredmények szerint az 1993-ban a Belgrád és Bar között közlekedő vonatról Štrpcinél elhurcolt polgárok elrablásának és meggyilkolásának ügyében három szerb rendőr is érintett, adta hírül kedden a Blic napilap. A gyanú szerint a szóban forgó rendőrök azért igazoltatták az utasokat, hogy az elkövetők számára felfedjék, milyen nemzetiségűek a fülkékben utazó személyek. Mint ismeretes, a Milan Lukić vezette félkatonai alakulat 1993. február 27-én a Belgrád és Bar között közlekedő vonatról Štrpcinél elhurcolt 18 muzulmán és egy horvát nemzetiségű személyt, majd brutális módon kivégezték őket. Az áldozatok közül eddig három személy földi maradványait találták meg.

Bruno Vekarić, a háborús bűnök kivizsgálásával megbízott ügyész helyettese a vérengzés tavalyi megemlékezésekor azt nyilatkozta, hogy az esettel több probléma is adódik.

– Nyilvánvaló, hogy a kezdetektől el kívánták tussolni az egész ügyet. Az üggyel kapcsolatos ügyészségi nyomozás reményt ad, hogy megtaláljuk a bűntett elkövetőit, valamint azokat a személyeket is, akik tudhattak róla, de mégsem próbálták azt megakadályozni – mondta ekkor Vekarić.

A hágai Nemzetközi Törvényszék vádirata szerint a Milan Lukić vezette Bosszúállók (Osvetnici) félkatonai alakulat tagjai a Štrpci állomáson álló vonatból elraboltak 18 muzulmán és egy horvát utast, majd a Visegrád melletti Prelovo faluba vitték őket. Az utasokat a falu tornatermében falhoz állították, átkutatták és megverték, majd Visegrád irányába továbbvitték, és a Drina mentén kivégezték őket. E bűncselekmény elkövetése miatt Bijelo Polje-i Felső Bíróság jogerősen 15 év börtönre ítélte a despotovaci Nebojša Ranisavljevićet.

A muzulmánok ellen Višegrad körzetében 1992 és 1994 között elkövetett bűncselekmények vádjával a hágai törvényszék Milan Lukićot 2009 júliusában életfogytiglani börtönre, Sredoje Lukićot pedig 30 évnyi elzárásra ítélte. Az ellenük felállított akkori vádiratban nem szerepelt a Štrpcinél elhurcolt és kivégzett polgárok ügye.