2024. április 19., péntek

Zombor megúszta, Telecskának bőven kijutott a „téli örömökből”

Az elmúlt hétvégi havazás Zomborban semmi váratlant nem hozott, a téli szolgálat járművei a több mint 350 utcából a tervben előírt 28-ban eltakarították a havat, a főbb utakat járhatóvá tették, a gyalogjárdákra az útkereszteződésekben hintettek néhány marék sót. Házaik előtt a polgárok felemás igyekezettel lapátoltak, sok helyen megmaradt a letaposott, síkos hó. Erre jött az ónos eső, és egybefolyó jégpáncéllá változtatta a takarítatlan úttestet és a járdákat.

Ennél sokkal nagyobb kálváriát éltek meg a bácsgyulafalviak (telecskaiak). A települést a hóátfúvások már múlt csütörtökön a délelőtt órákban elvágták a külvilágtól, így se Zombor, se Topolya irányából nem lehetett megközelíteni. Fönnakadások voltak Bajmoknál és Pacsérnál, ezért a közlekedési rendőrség Sárinál (Aleksa Šantić), Szabadka irányában lezárta a Zomborból odáig tisztességesen letakarított utat. Járhatatlan volt a Kerény–Nemesmilitics–Regőce-útszakasz, és lezárták a forgalom elől a Kerény–Telecska–Felsőroglatica–Cserepes (Bački Sokolac)-útvonalat is.

A hó által körülzárt Telecska polgárai csütörtökön délután föllélegeztek, mert sikerült áttörni a hótorlaszokat, de rövid ideig örülhettek, a szél ugyanis szinte azonnal újra az úttestre hordta a mezőkről a havat. Amikor második napja nem érkezett kenyér a faluba, a lakosság nyomban fölvásárolta az élesztőt az üzletekből. Vasárnap egy baleset is történt, a lábát tört személyt csak egy óriástraktor segítségével tudták Kerényre szállítani, hogy onnan mentővel bejuthasson a zombori kórházba. Meg kell jegyezni, az áldatlan úthelyzet ellenére mindössze három közlekedési baleset történt egész Nyugat-Bácskában, mindhárom Zomborban.

– Csütörtökön este a Zomborból induló utolsó busz elakadt Kerénynél, de a Vojput erőgépei áttörték előtte a torlaszokat, így a mintegy 15 utazó diák este tíz órára hazaért. Másnap a többszöri telefonálás nyomán elindult hozzánk a városi katasztrófavédelem törzskarának vezetője, Predrag Rakonjac, de az ő terepjárója is elakadt Kerénynél, traktort küldtünk a kiszabadítására. A polgármester nevében ígéretet tett, hogy a rendkívüli helyzet miatt keletkezett kiadásainkat a város megtéríti, a helyi közösség ugyanis önszervezéssel folyamatosan járható állapotban tartotta az utcákat, két faluszéli házat így is csak vasárnap sikerült kiszabadítanunk a hó fogságából. Egy helyi pék segítségével biztosítottuk a kenyérellátást, de neki is vasárnap traktorral kellett lisztet és élesztőt hoznunk – hallottuk Elvegyi Ákostól, a HK titkárától.

– Voltak áramkimaradások, ezeket az áramelosztó emberei külön erőfeszítések mellett megszüntették. Az elkeserítő az egészben, hogy a Vojput erőgépei több alkalommal is áttörték a torlaszokat, de az út alig egy óra hosszat maradt járható. Immár két éve követeljük a téli szolgálat központosításának megszüntetését. Ha ugyanis azzal a pénzzel a helyi közösség rendelkezne, amit a többszöri és gyakorlatilag eredménytelen hókotrásra fordítottak, egyetlen erőgéppel folyamatosan tisztán tudnánk tartani a számunkra létfontosságú utakat – mondta Keszég Kornél, a hó fogságába esett falu tanácselnöke.

Hétfőn délelőtt a telecskai hókotróknak sikerült újra áttörniük a torlaszokat, Kerény alatt egy kilométerrel találkoztak a Vojput kotróival. A közlekedési rendőrség ekkor még nem engedélyezte a közlekedést. Időközben az egyik családi házban tűz keletkezett, hála a megtisztított utcáknak a helyi Önkéntes Tűzoltótestület gyorsan a helyszínre ért, eloltotta a lángokat, de az épület tetőszerkezete a tűz martalékává vált. A zombori hivatásos tűzoltó egység a riasztást követően egy órára ért a helyszínre, de már nem kellett beavatkozniuk.

– Ha nem szervezzük meg a hó eltakarítását a faluban és Kerényig, a tűzoltók be se jöhettek volna a faluba, és ki tudja, mekkora katasztrófával járt volna a tűzeset – értesültünk Keszég Kornéltól, aki azt is elmondta, hogy tegnap már a HK kérésére a Severtrans utasforgalmi vállalat is elindította járatát, hogy a délutáni váltásba járó középiskolásokat bevigye Zomborba.

A Topolyáról érkező hírek szerint a hókotrók kora délután már a Cserepes és Krivaja között jártak, így ebből az irányból is tegnap fölszabadult a Telecskára vezető út.