2024. április 19., péntek

Nem kell aggódniuk az Univerzal Bank kisbetéteseinek

Ötvenezer euróig az állam garanciát vállal a takarékbetétekért

Ötvenezer euró összegig védettséget élvez az állam részéről az Univerzal Bank minden takarékbetéte, de a diákhitelek és ösztöndíjak folyósításában sem lesz fennakadás – jelentette ki tegnap Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) elnöke. A Takarékbiztosító Ügynökség folytatni fogja a betétek kifizetését, de ez nem jelenti azt, hogy a szóban forgó bank minden takarékbetétére biztosíték van, csupán az ötvenezer eurónál kisebb betétek élvezik az állam védelmét – tette hozzá a bankkormányzó.

Az SZNB Végrehajtó Bizottsága január 31-én megvonta az Univerzal Bank működési engedélyét, és a Takarékbiztosító Ügynökséget nevezte ki a pénzintézet ügyintézőjének. A döntésre a tőkehiányban szenvedő Univerzal Bank megromlott pénzügyi helyzete miatt volt szükség, amely az SZNB döntéshozói szerint már veszélyeztette a bank fizetőképességét.

Másként látják ezt a gyámság alá helyezett pénzintézetben. Dragan Tomić, a bank végrehajtó bizottságának az elnöke szerint az SZNB elsietett döntést hozott. Elmondta, hogy sikerrel kecsegtető tárgyalásokat folytattak három lehetséges befektetővel is, ami megoldhatta volna a tőkehiány problémáját.

– Olcsóbb megoldás ugyanis megvenni egy már létező bankot, mint újat alapítani – vélekedett Tomić.

Az Univerzal Banknak 434 foglalkoztatottja van.

– Nincs mitől tartaniuk a bank dolgozóinak sem, egyelőre legalábbis – üzente nekik Jorgovanka Tabaković jegybankelnök.

A diákhitelek és ösztöndíjak kifizetését az a bank végzi majd, amelyet a Takarékbiztosító Ügynökség megbíz ezzel a feladattal. Az SZNB elnöke szerint a legvalószínűbb, hogy ez a pénzintézet a Postai Takarék lesz.

Az SZNB már egy éve foglalkozik az Univerzal Bank gondjaival.

– Váratlanul ért bennünket viszont a helyzet – valószínűleg valaki részéről „megrendelt” cikk alapján, hogy a bank csődbe fog jutni –, miután két napra rá 3 millió eurónyi összeget vettek ki a bankból. Nyilvánvaló, hogy valaki ki akarta vonni a pénzt a bankból, és ennek a terhét az államra szerette volna áthárítani – mondta a bankkormányzó.

Jorgovanka Tabaković szerint nincs veszélyben a szerbiai bankrendszer, egy ország pénzügyi stabilitását egyetlen pénzintézet csődje nem rengetheti meg. Arról volt szó csupán, hogy az SZNB nem enegedhette meg, hogy az állam és a betétesek kárára „kétes hátterű hiteleket osztogassanak azoknak, akik már sok más bankot is nehéz helyzetbe hoztak”.

Boško Živković, a Belgrádi Közgazdasági Kar tanára szerint a bankoknak a közös problémája, amelyektől megvonták a működési engedélyt – mint az Agrobank, a Vajdasági Fejlesztési Bank, a Belgrádi Gazdasági Bank –, hogy döntéshozóik rosszul mérik föl a hitelkockázatot.

– Biztosan volna lehetőség arra, hogy az ilyen helyzeteket megelőzzük, ám ebben az esetben már ez egy viszonylag későn föltett kérdésnek számít – jegyezte meg a szakember, aki szerint a háttérben valószínűleg itt is az úgynevezett „baráti ügyfelek” hitelezése állhat.