2024. április 20., szombat
BABA-ÁFA

Február 3-ától 18-áig lehet benyújtani az áfa-visszaigénylési kérelmet

A törvény szerinti határidő értelmében február 1–15-éig igényelhetik vissza az általános forgalmi adót azok a szülők, akik a tavalyi év folyamán vásároltak babaélelmiszert és felszerelést. Az időponton némiképp módosítottak. Az adóhivatal értesítése szerint mivel február elseje hétvégére esik, ezért a határidő kitolódott február 3–18-áig.

A kérelmeket tehát hétfőtől február 18-áig lehet átadni, írásos formában. Az úgynevezett RFNB űrlapot a szülők az adóhivatal honlapjáról tölthetik le, melynek a címe: www.poreskauprava.gov.rs.

A szabályosan kitöltött dokumentumot a községi adóhivatalban kell átadniuk. Mellékelni kell a számlákat, melyeket a babaeledel és -holmi vásárlásakor kaptak, valamint csatolni kell azok fénymásolatát is. Az illetékes szervek ellenőrzik az adatokat és 30 napon belül döntést hoznak arról, hogy jogosult-e a kérvényező az áfa-visszatérítésre. Ha mindent rendben találnak, 15 napon belül kifizetésre kerül a kérvényezett összeg.

A baba egy éves koráig 40 880 dinár a maximálisan visszaigényelhető összeg, és miután a gyermek betöltötte az 1 évet, két éves koráig 30 660 dinárt kaphatnak vissza a szülők. Tehát összesen 71 540 dinárt lehet áfa-visszatérítéssel igényelni. Erre a lehetőségre azok a szülők jogosultak, akiknek a havi keresete nem haladja meg a 81 ezer 760 dinárt és a tulajdonukban lévő ingatlan nem ér többet 23,9 millió dinárnál.

Tavaly július 1–15-éig kellett átadni az áfa-visszaigénylési kérelmet, azoknak akik a 2013. január 1-étől június 30-áig terjedő időszakban vásároltak babaélelmiszert és -felszerelést. Ha a szülők akkor nem használták ki ezt a lehetőséget, most megtehetik, ugyanis a február elsejétől átadható kérelmekhez csatolni lehet a 2013-as évben összegyűjtött összes számlát.

Mint ismeretes, a babaélelmiszerre és -felszerelésre vonatkozó áfa-visszaigénylési lehetőséget 2012 szeptemberében az akkori pénzügyminiszter, Mlađan Dinkić vezette be, a Roditelj, a Halo beba és egyéb gyermekszervezetek, valamint a B92 Alap képviselőivel megtartott értekezlet után.

A kisbaba születésének az időpontjától kezdve?

A tavaly júniusi visszaigényléskor heves bírálatok érték az Adóhivatalt, ugyanis csak a gyerek születése utáni időponttól kezdve voltak hajlandók visszatéríteni az áfát, holott közismert, hogy a szülők hagyományosan már a kisbaba születése előtt elkezdik vásárolni a babaholmit. Mlađan Dinkić akkori pénzügyminiszter a panaszokra reagálva ostobaságnak nevezte ezt a módszert, és utasította az Adóhivaal akkori elnökét, IvanSimičet, hogy változtassanak az elfogadhatatlan gyakorlaton.