2024. április 24., szerda
DAVIS-KUPA

Szeptemberben a bennmaradásért

Szerbia Újvidéken 3:2-re veszített Svájc ellen – Lajović és Krajinović tét nélküli meccseken szerezték a pontokat – Krstin Zágrábban legyőzte Markosz Bagdatiszt – Jovanovski lemondta a válog

A Davis-kupa 1. fordulójának újvidéki mérkőzése már a második napon eldőlt, amikor a svájci páros győzelme a vendégek behozhatatlan 3:0-s vezetését jelentette. A tegnapi utolsó napon így két tét nélküli egyest játszottak, amelyekben azonban Dušan Lajović és Filip Krajinović mindent megtettek az összbenyomás javítása érdekében, és jó játékkal meg is nyerték a pontokat, amelyek jelentősége a jövőben mutatkozhat meg mind az egyéni tornákon, mind az esetleges újabb válogatottmeccseken.

A szerb és a svájci válogatott (Fotó: Ótos András)

A szerb és a svájci válogatott (Fotó: Ótos András)

A sorsdöntő párosban a vendégek kisebb meglepetésre az eleve jelölt Marco Chiudinelli, Michael Lammer kettőssel szerepeltek, és ugyanez vonatkozik a szerbekre is, hisz Nenad Zimonjić partnere a sorsoláson nevezett Krajinović volt. Szolid meccsen a szerbek mellől elpártolt a szerencse is, hisz a negyedik játszmában adták le először az adogatást, amikor már 2:1-es hátrányban voltak. A svájciak két rövidítést is megnyertek, majd a negyedik szettben már nagy fölényben játszottak, és meghozták csapatunknak a továbbjutást jelentő pontot. Tegnap Lajović három játszmában Lammert, Krajinović pedig két játszmában Chiudinellit győzte le. Svájc az áprilisi 2-ai fordulóban Kazahsztánt fogadja, Szerbia pedig szeptemberben a Világcsoportban maradásért játszik. Az ellenfél az I. zónacsoport áprilisi meccseit követő sorsoláson lesz ismert.

A Világcsoport negyeddöntőjében még a Japán–Csehország és Franciaország–Németország párok ismertek, és valószínű az Olaszország–Nagy-Britannia mérkőzés is.

A zágrábi torna selejtezőjében kiválóan rajtolt a 19 éves nagykikindai Peđa Krstin, aki az 1. fordulóban a ranglistán egykor 8. helyezett ciprusi Markosz Bagdatiszt, a 2. fordulóban pedig a 18 éves olasz tehetséget, Gianluigi Quinzit győzte le, és pályafutása első főtáblájáért ma a 27 éves és a ranglistán 187. osztrák Martin Fischerrel mérkőzik. Krstin egyelőre 6 ranglistapontot szerzett, s ha ma is nyer, további hatot kap. Ugyanott alanyi jogon főtáblás Dušan Lajović, aki az 1. fordulóban a selejtezőből érkező riválissal mérkőzik.

A következő héten Ilija Bozoljac a csennai challengeren érdekelt. A szerb válogatott teniszező az 1. fordulóra az orosz Alekszandr Kudrjavcevet kapta ellenfélnek.

A hétvégén Montrealban a Fed-kupa Világcsoport II.-jében induló szerb női válogatott még egy játékosa nélkül maradt, hisz kiújult sérülése miatt lemondta a játékot Bojana Jovanovski, így Vesna Dolonc, Aleksandra Krunić és Jovana Jakšić mellé Vranješ kapitány utólag a tizenéves Nina Stojanovićot hívta meg.

A tegnap befejeződött női tornákon orosz győzelmek születtek. Párizsban Anasztaszija Pavljucsenkova pályafutása 6. WTA-serlegét szerezte meg, Pattaya Cityben pedig Jelena Makarova másodízben lett tornagyőztes.

DAVIS-KUPA, 1. forduló: Csehország–Hollandia 3:2, Japán–Kanada 4:1, Németország–Spanyolország 4:1, Franciaország–Ausztrália 5:0, USA–Nagy-Britannia 1:2, Argentína–Olaszország 1:2, Kazahsztán–Belgium 3:2, Szerbia–Svájc 2:3 (Krajinović/Zimonjić–Chiudinelli/Lammer 6:7, 6:3, 6:7, 2:6, Lajović–Lammer 6:3, 3:6, 6:4, Krajinović–Chiudinelli 6:4, 6:4).

PÁRIZS. – A női torna negyeddöntőjében: Cornet–Petković 7:6, 5:7, 6:3, Errani–Szvitolina 6:2, 6:3, elődöntő: Pavljucsenkova–Sarapova 4:6, 6:3, 6:4, Errani–Cornet 7:6, 3:6, 7:6, döntő: Pavljucsenkova–Errani 3:6, 6:2, 6:3.

PATTAYA CITY. – A női torna elődöntőjében: Makarova–Hlaváčková 6:3, 0:6, 6:4, Ka. Plíšková–Görges 6:3, 4:6, 6:3, döntő: Makarova–Ka. Plíšková 6:3, 7:6.

ZÁGRÁB. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Krstin–Bagdatisz 2:6, 6:4, 6:4, 2. forduló: Krstin–Quinzi 7:5, 6:2.

ANTALYA. – A női ITF-torna elődöntőjében: Pirazsenka–Lukács 6:7, 6:2, 6:4.