2024. április 19., péntek

Munkában a kanizsai filmesek

Kunkovács László portréjáról és a kanizsai alkotók tevékenységéről Bicskei Zoltánnal

A Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatták be Magyarkanizsán Bicskei Zoltán filmrendező Kunkovács Lászlóról készült Rövid utazás Kunkovács Lászlóval c. filmjét, amelyet a Magyar Művészet Akadémia felkérésére készített a magyarkanizsai Art Pictures Film Production filmes cég. Kunkovács László fotóművész, a nomád kultúra fáradhatatlan kutatója, aki több száz helyszínről készített tudósítást, több ezer fotón keresztül örökítette meg az élő népi kultúrát. Kunkovácsot azonban nemcsak munkája teszi izgalmassá.

Igazi, markáns, éles vonalakkal megrajzolható karakter, akiben lenyűgöző a nomád életmód iránti szenvedélye, túláradó, anekdotázó stílusa. A film rendezőjét, Bicskei Zoltánt faggattuk a kanizsai alkotók munkájáról, hogyan sikerült a mozgókép vásznára festeni Kunkovácsot.

– Bevallom, hogy nem volt egyszerű a munka. Négy-ötórás beszélgetésből készült el az 50 perces film. A lehetőségeinkhez mérten négy-öt helyszínen forgattunk, persze azt a több száz vagy ezer helyszínt, amelyet ő bejárt, nem lehet újra felkeresni. Nem is a teljesség igénye vezérelt bennünket, hanem, keresztmetszetet szerettünkvolna adni a szerteágazó tevékenységéről. Egy nagyon életes, életszerű alkotóról van szó, ezért a környezetet ésa kunkovácsos szemléletet egyszerre próbáltuk megragadni. Jellem- és szellemfejlődését filmen megmutatni. Legfőképpen a fényképei inspiráltak, két operatőrrel, Iván Attilával és Csubriló Zoltánnal a forgatás előtti hetekben úgy készültünk, hogy temérdek mennyiségű fotót néztünk át Kunkovács albumokból. A téma adott volt, hiszen azt a természetet akartuk megjeleníteni, ahol ő dolgozik, azokat az embereket, témákat, amelyekről gyűjtött. Legalábbis egy részét. Előre nem láttam a film pontos szerkezetét, csak sejtéseim voltak,a forgatási helyszínek is inspiráltak. Először volt olyan helyzet az életemben, hogy elképzelésem sem volt, milyen nagy formát fog ölteni ez a film. Tudtam, hogy gazdag anyag van a birtokunkban, de elég hosszú vajúdással született meg ez a végső forma.

A film végül két hónap alatt született meg, utólag angol felirat is készült hozzá, az Art Pictures Film Productionpedig különböző fesztiválokra küldözgeti. Várhatóan tavasszal bemutatják a győri Mediawave-en is.

A vajdasági közönség mikor láthatja a Kunkovács filmet?

- A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI), felvállalta hogy segít megszervezni egy vajdasági vetítéssorozatot ennek az alkotásnak és a Somogyi Győzőről készült Rajtam keresztül c. filmnek. Egy év alatt gyakorlatilag két egész estés dokumentumfilm készült Magyarkanizsán.

Mostanában sokszor hallani, hogy a dokumentumfilm háttérbe szorítja a játékfilmet, mind Magyarországon, mind nálunk. Azt mondják, a magyar filmszakmának a dokumentumfilm az erőssége. Mi a véleménye erről?

– A határon túli magyar filmnapokra készülve mást látok. Ebben, a teljesség igénye nélküli válogatásban 9 olyan délvidéki alkotás szerepel, amely az elmúlt két évben készült. Ezek az alkotások műfajilag nagyon változatosak: a kisjátékfilmtől az animációig. Éppen a klasszikus értelemben vett dokumentumfilmből van kevesebb van, - pedig nagyon kellene - mert hosszú időt és ezzel komoly anyagiakat igényelnek.

Önnek is ott lapul egy befejezetlen játékfilm a tarsolyában, az Álom hava. Mikorra várható, hogy elkészül?

– Hat éve húzódik a befejezés. Azt hiszem, ez már magyarországi viszonylatban is rekord, hogy egy játékfilm forgatása ilyen hosszú ideig húzódjon. Annyit elárulok, a megvalósulás közelében van, és remélem, hogy nem lesz olyan gáncsoskodás, ami elbuktatná. 40 perc készült el eddig, még 70 hiányzik. De a magyarkanizsai fiatalokkal jelenleg is egy új film előkészítésén dolgozunk. Egy kisjátékfilm pályázatra tervezünk egy új alkotást, amelynek Iván Attila lesz a rendezője.