2024. április 20., szombat

Ünnepelt az újvidéki magyarság

Az Újvidéki Színházban az idén is megszervezték a már hagyományossá vált, városnapi ünnepi műsort, megemlékezve arról, hogy Mária Terézia 1748. február elsején szabad királyi várossá nyilvánította Újvidéket.

Az ünnepség a szerb, majd a magyar himnusz eljátszásával kezdődött, majd Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke,  Újvidéki Városi Szervezetének elnöke üdvözölte a vendégeket. Ünnepi beszédében kitért arra is, hogy pártja az újvidéki magyarságtól erőt kér ahhoz, hogy városunk múltja során kiépített értékeinket, az egymás iránti megbecsülést, az együttélés hagyományát továbbra is megtarthassuk, ápolhassuk.
– A viszontagságok ellenére úgy kell alakítanunk sorsunkat, hogy közösségünk méltón megmaradhasson, mert itthon érezzük jól magunkat – mondta az elnök asszony. Beszélt a közelgő választásokról, a legutóbbi szavazások során történt igazságtalanságokról, csalásokról, azokról, akik korábban jellemtelen, gerinctelen módon lejáratták pártjának tisztségviselőit. – Néhány szerény tiszteletdíjért, nem magyar politikusok vállveregetéséért cserében lejáratjuk egymást, elhisszük, hogy mások helyettünk jobban képviselnek bennünket? Megtagadjuk nemzeti hovatartozásunkat, önmagunkat? Ilyenek lennénk, mi, magyarok? – tette fel a kérdést Erdély Lenke.

Az ünnepségen Magyarország belgrádi nagykövetségéről Varga-Haszonits Zoltán első beosztott diplomata volt jelen, Bognár László Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselőjeként, Leviczky Cirill pedig Kecskemét képviseletében tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt. Jelen voltak Erhard Róbert esperes, Nagy Attila plébános, Deli Andor tartományi kormányalelnök, a Magyar Nemzeti Tanács, a politikum és a közélet kiemelkedő képviselői is.

Dr. Siniša Sević képviselő-testületi elnök is úgy értékelte, hogy február elseje különösen jelentős dátum Újvidék életében, és minden olyan újvidéki polgár életében, akik az évszázadokon keresztül ápolták és építették az egymáshoz fűződő baráti kapcsolatokat, az egymás iránti megértést, a toleranciát. Fontosnak ítélte meg azt, hogy a városnapi ünnepségeket több helyen, különböző szervezetek szervezésében tartják meg.

A rendezvényen többek között fellépett a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ két táncegyüttese, az óvodásokat és az általános iskolás, elsős gyerekeket tömörítő Tűzrevaló táncegyüttes és a felnőttek, Csűrdöngölő táncegyüttese. Az időjárás viszontagságai miatt az általános iskolás gyermekek Mitugrász táncegyüttes csoportja sajnos nem tudott bemutatkozni, a kísérőzenekar ugyanis a rossz időjárás miatt nem tudott eljutni Újvidékre.