2024. március 29., péntek

A polgárok érdekei mindenekelőtt

Interjú Miloš Vučevićtyel, Újvidék polgármesterével

Az újvidéki városi hatalom mintegy másfél éve vette át a város irányítását. Nem volt könnyű év a tavalyi, mivel több váratlan esemény történt. Az ATP Vojvodina vállalat kártérítése, a közbiztonság romlása, és a közvállalatok rossz működése többször is próbára tette az új koalíciót. Miloš Vučević polgármesterrel a tavalyi évről és a folyó év legfontosabb terveiről beszélgettünk.

Hogyan értékeli a múlt évet, mi az ami sikerült, és mi az ami nem?
– Mint minden évben, voltak kellemes és kevésbé kellemes helyzetek, mindenesetre, annyit leszögezhetünk, hogy nem volt könnyű a tavalyi év. Az új városi koalíció új politikát és stratégiát hozott magával, és ezzel egy időben megállítottuk Újvidék politikai megsemmisülését, amit a polgárok is megérezhettek. Annak ellenére, hogy az országban nem könnyű a helyzet, Újvidéken a dolgok pozitív irányban haladnak, persze a polgárok, joggal várják el azt, hogy gyorsabb fejlődésnek induljon a város. Negatív tényként kell megjegyeznem, hogy nem sikerült a városi adminisztráció reformja, a közvállalatok viszont továbbra is nehézségekkel küzdenek. A várossal kapcsolatos terveinkkel kapcsolatban magasra tettük a lécet, és ugyanilyen kritériumokat alkalmaztunk 2013 végén. Akkor elemeztük az egyéves munkánkat, amikor terveink nagy részét sikeresen megvalósítottuk. A városi hatalom legfőbb célja, hogy az újvidékieknek jobb életet biztosítson, ennek rendelünk alá mindent, a problémákat egyenként oldjuk meg, fontossági sorrendben. Büszkék vagyunk arra, hogy a nehézségek ellenére nem vertük adósságba az újvidékieket, munkánkban mindig arra törekszünk, hogy az előző évnél minőségesebb és olcsóbb megoldásokat alkalmazzunk.

Milyen befektetések várhatók ebben az évben?

– Újvidék híres az IT-ágazatban elért fejlesztéseiről, találmányairól. Az idén ezt a területet szeretnénk továbbfejleszteni, persze nem hanyagoljuk el az idegenforgalmat sem, mert Újvidék turisztikai adottságai nincsenek teljes mértékben kihasználva. Sokan egy óriási befektetésre várnak, ami megoldaná a munkahelyhiányt a városban, a valóság azonban teljesen más. Tavaly több sikeres szerződést kötöttünk külföldi befektetőkkel, volt ahol 10, de volt ahol 100 új munkahely nyílt ezeknek köszönhetően, ami kiváló alapot biztosít a város fejlődésének. Az új befektetések közül szeretném kiemelni az ausztriai Vossloh Kiepe vállalattal aláírt szerződést, amelyet a gazdasági kamarában írtunk alá. Több év után ez lehet a legnagyobb befektetés Újvidéken. Az elkövetkező időszakban intenzívebb gazdaságpolitikát várok el. Szeretném, ha az önkormányzat tulajdonában lévő telkeket közművesítenénk, így felkínálhatnánk őket a külföldi befektetőknek. A város szempontjából fontos kapacitásokat azonban szeretném ha megtarthatnánk, mivel így Újvidék folytathatja a zavartalan fejlődését.

Milyen mértékben korlátozza az új városi költségvetés a városi közvállalatok és intézmények munkáját, mire lesz pénz, és miről kell lemondani?


– Amikor az új városi vezetés átvette a hatalmat, sok rendezetlen számlát talált, rosszul megkötött szerződéseket, amelyek csak árthatnak az újvidékieknek. Egy ilyen káros szerződés volt a Borovicával megkötött „üzlet” is, de a Tartományi Nagyberuházási Alapnak is nagy tartozásai voltak a pirosi és a kaboli szennyvízhálózat kiépítésének a kivitelezői iránt. Ezeket a tartozásokat most a városi költségvetésből kénytelen kifizetni a város. Az önkormányzat erre az évre elegendő pénzeszközt biztosított a fejlesztési projektumokra. A költségvetésből persze hiányzik az az összeg, amelyet az ATP Vojvodinának kifizettünk kártérítés címén, valamint az új adótörvény is kevesebb pénzt lát elő az önkormányzatok számára. Egyetlen nagyobb beruházást sem állítottunk le, a szociális juttatásokat növeltük, több pénzt láttunk elő a művelődésre és az infrastrukturális fejlesztésekre is.

Újvidéken megromlott a közbiztonság, milyen lépéseket terveznek, lesz-e összehangolt akció a kiskorú bűnözés megfékezésére?


– Valóban, a kiskorú bűnözés problémája foglalkoztatja leginkább a városi vezetőséget. Az újvidékiek egyre gyakrabban panaszkodnak a közbiztonságra, de ahhoz, hogy megoldjuk a problémát, először a kiváltó okot kell megtalálni. Annak ellenére, hogy a közbiztonság nem tartozik a városi hatalom hatáskörébe, sikerült kinevezni az újvidéki rendőrség főnökét, kieszközölni azt, hogy Újvidék újabb 350 rendőrt kapjon, valamint azt is elértük, hogy a rendőrség a csendőrökkel együtt járőrözzön a városban... A formális dolgoktól azonban sokkal fontosabbak a leglényegesebbek. A gyermekekkel a családon belül és az iskolákban is sokkal többet kell foglalkozni... Nem minden a rendőrségen áll. A kiskorú bűnözés és az erőszak elleni küzdelem az egész társadalom és minden család feladata. Egyre több az iskolán belüli erőszak, ezért sürgős lépéseket kell tenni a megfékezésére. Folyamatos munkára van szükség, a toleranciát tanítani kell és az előítéletek megfékezésén kell fáradozni. A gyermekekben az egészséges értékrendet kell kialakítani. Még kiskorukban meg kell tanulniuk, hogy az erőszak, a rasszizmus, a nemzeti kisebbségek elleni tolerancia hiánya elfogadhatatlan a civilizált társadalomban. Csak a családok, az iskolák, az önkormányzat és a belügyminisztérium összehangolt akciójával lehetséges érdemi változásokat kieszközölni.

Marad a mostani városi koalíció, új alakul, vagy akár új városi választások is lehetségesek?


– Többször is hangsúlyoztuk, hogy nem akarunk minden áron hatalmon maradni, de partnereink felelőtlen viselkedését sem tűrjük el. Ha igazi csapat vagyunk, akkor az újvidékiek érdekeit kell szem előtt tartanunk, nem állíthatjuk személyes érdekeinket a polgárok érdekei elé. Az újvidéki városi koalíció országos szinten is az egyik legtöbb pártból álló önkormányzati hatalom, állandó kommunikációra van szükség, mert csak így  tudunk jól működni. Az elmúlt év végén azt jelentettem ki, hogy partnereink tisztában kell, hogy legyenek a városi hatalom felelősségével. Ami nem működik, azon változtatni kell. Abban az esetben, ha a városi költségvetés elosztása kapcsán mindenki betartja az előre megbeszélt tervet, és mindenki felelősséggel végzi munkáját, nincs ok az újabb választásokra. A Szerb Haladó Párt, amelynek én is tagja vagyok, az elmúlt években bebizonyította, hogy korrekt a partnereivel szemben, és ez a jövőben is így marad. Ha a városi koalíció nem képes követni az országos politikát, akkor nem akarunk mindenképpen a hatalmi koalíció részesei lenni, minden esetre, nem engedjük, hogy partnereink felelőtlenül viselkedjenek.

Mi az, amit feltétlenül meg szeretne valósítani polgármesteri megbízatása alatt?

– Nagyok az ambícióim, de a körülményekhez képest reálisak. Fontos a polgárok konkrét gondjaira összpontosítani, mivel nem csak az adminisztratív és az infrastrukturális problémák léteznek. A polgárok a legfontosabbak a város fejlődése szempontjából, a munkanélküliség csökkentése és a szociális helyzet javítása a legnagyobb prioritás. Mi az emberekre összpontosítunk, őket tartjuk szem előtt, nem pedig az olcsó politikai poénokat, amelyeknek nincs valós értékük. Ami a befektetéseket illeti, rájöttünk, hogy az idegen tőke vonzásában a legnagyobb gondot a városi adminisztráció lassú, nehézkes működése jelenti, ezen ebben az évben változtatni szeretnénk. Ezen kívül, azon dolgozunk, hogy az iskolák tornatermeit végre visszaadjuk a diákoknak. A sportolók és színészek bevonásával, a város egy olyan akciót indít, amellyel egy normális, barátságosabb gyermekkor képét szeretnénk megismertetni az iskolásokkal. Ami a befektetők vonzását illeti, a gazdaság beindítása nem lesz könnyű feladat, de a város jelentős pénzeszközöket különített el erre a célra, így készen állunk mind a külföldi, mind a hazai befektetők fogadására. Nagy lépésnek számít, hogy megépítjük a hátrányos helyzetű kiskorúak menhelyét. A közbiztonság kérdését prioritásként kezeljük, az ország többi intézményével karöltve mindent megteszünk annak érdekében, hogy a polgárok biztonságban érezzék magukat. Minden évben magasabbra tesszük a lécet, az elkövetkező évben még többet és szorgalmasabban dolgozunk, annak érdekében, hogy csak előre haladjunk.