2024. április 19., péntek

A szecesszió népszerűsítése

Az önkormányzat jóvoltából továbbra is a szecessziós városok hálózatának tagja marad Szabadka

Szabadka városa egy évvel ezelőtt csatlakozott a Réseau Art Nouveau network-höz, azaz a szecessziós városok európai hálózatához, s azóta számos szeminárium, előadás, konferencia került megrendezésre, többek között Szabadkán is, és városunkat külföldi találkozókon is képviselték.
Viktorija Aladžić, a Mosolyogj Szabadkára polgári csoport tagja elmondta, készítettek egy projektumot Szabadka, a szecesszió városa címmel, melyet a gazdasági minisztérium turisztikai osztálya és a Tartományi Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság is támogatott.

– A projektum keretében készítettünk egy angol nyelvű szórólapot a szabadkai szecesszióról, mely a térkép mellett tartalmazza a legfontosabb információkat a szecessziós épületekről. Ezt Szabadka Turisztikai Szervezete szétoszthatja a hozzánk látogató turisták között, illetve amikor külföldön járunk, akkor mi is bemutathatjuk ezt a kiadványt. Kis képeslapokat is készíttettünk, melyek úgyszintén a szecesszióhoz kötődnek, illetve kidolgozás alatt van egy honlap is, amely először angol nyelven lesz elérhető, de tervezzük, hogy idővel magyar és szerb nyelvű változatát is elkészítjük. Emellett egy vászonra nyomtatott óriásplakátot is készítettünk, mely talán már látható is, úgyszintén a szecesszió témájában, s ezt az óriásplakátot bármikor le lehet szedni és máshol, akár másik városban újra feltenni.

Néhány helyi intézmény, azaz a Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria, a Városi Múzeum, a Városi Könyvtár és a Községközi Műemlékvédelmi Intézet aláírt egy memorandumot, melynek alapján hamarosan megalakul egy tanács, amelynek tagjai a szecessziós városok hálózatával kapcsolatos tevékenységekkel foglalkoznak majd. Viktorija Aladžić megköszönte a városnak a segítséget, hogy a költségvetésből elkülönítették azt az összeget, pontosabban kétezer eurót, melyből megújíthatják tagságukat a szecessziós városok hálózatában, s így tovább folytathatják aktivitásaikat és újabb projektumot valósíthatnak meg.

Maglai Jenő polgármester elmondta, az önkormányzat fontosnak tartja támogatni azokat a városban meglévő értékeket, melyek hozzájárulnak Szabadka hírnevének öregbítéséhez, jobb megítéléséhez, ezért is támogatták a tagság meghosszabbítását.
– Szabadka így megmarad a hálózatban, s folytatódhat az a folyamat, az a munka, mely tavaly vette kezdetét. Úgy véljük, a városnak ki kell használnia minden építészeti örökségből eredő adottságát, és jó lehetőségünk van rá, hogy kibővítsük a turisztikai és kulturális kínálatunkat. A projektum is ezért nagyon fontos, melyben felismertük mindazokat a lehetőségeket és hasznot, melyeket hozhat. Remélem hamarosan megalakul az a tanács is, melynek tagjai között lesznek a memorandumot aláírt közintézmények képviselői is, és újabb projektumok születnek majd – nyilatkozta a polgármester.

Nela Tonković, a szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria megbízott igazgatónője még hozzátette, a memorandumot aláírt intézmények továbbra is aktív szerepet szeretnének vállalni a város népszerűsítésében, és a tanácson keresztül bevetnék intézményes kapacitásaikat.