2024. április 19., péntek

Új név, új üzemeltető…

Ülésezett a magyarkanizsai képviselő-testület

Sok vita és személyeskedés jellemezte a magyarkanizsai községi képviselő-testület tegnapi, délutánba nyúló ülését, melyen végül mind a 25 napirendi pontot szótöbbséggel megszavazták. A szemétügy, az Art Café üzemeltetőjének cseréje, a Regionális Kreatív Műhely névváltoztatása és a foglalkoztatási cselekvési terv bizonyultak a legvitatottabb napirendi pontoknak az ülésén.

Az egyik legaktuálisabb téma a foglalkoztatási cselekvési terv volt, melyben idén 23 személyt a közmunkaprogramban, 20 személyt pedig a szakmai gyakorlat megszerzésében támogat a község. Az ellenzék felvetette, hogy meghatározott időre alkalmazni a munkásokat csupán tüneti kezelés, de nem a probléma megoldása. A másik vitát kavaró téma a martonosi ingatlanok felvásárlásával volt kapcsolatos, amellyel az udvarral ellátott újrahasznosító hulladéktároló állomás helyhiányát oldanák meg. Az ellenzék ebben a kérdésben azt kifogásolta, hogy miért az önkormányzat feladata a magánkézben lévő szemétszállító problémáját megoldani. A döntést azzal indokolták, hogy ez a két ingatlan felelt meg leginkább a célnak, ám a köztulajdonba történő megszerzése nyílt árveréssel vagy írásbeli ajánlatok begyűjtésével nem valósítható meg.

Továbbá nagy érdeklődés övezte a Nagy József Regionális Kreatív Műhely névváltoztatására irányuló rendeletjavaslatot is. A jövőben ugyanis Magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely néven fog szerepelni. Az ügy háttér-információjaként érdemes tudni, hogy tavaly, amikor a műhely igazgatói posztjára szóló pályázat lebonyolítása zajlott, a képviselő-testület ülésén elhangzott, hogy Bicskei Zoltán (jelenlegi megbízott igazgató) mellett maga Nagy József is indult, ám a dokumentációjának hiányosságára hivatkozva nem vették figyelembe a pályázatát.
A polgármester hangsúlyozta, hogy a névváltoztatást maga a művész kérte, ugyanis terveiben szerepel Nagy József Jel Színház néven létrehozni egy egyesületet, ezért kérte, hogy az intézmény nevét változtassák meg.

A képviselők többek között az Art Café működéséről is döntöttek, amelyet ezentúl a Kanizsa Turizmus Kft. fog üzemeltetni.