2024. április 19., péntek
TISZA MENTE

Küzdelem a hóviharral

Vajdaság-szerte, így a Tisza mentén is nagy fennakadásokat okoztak az erős szél nyomában lerakott, helyenként méteres hótorlaszok. Csóka községben már csütörtökön délután is gondot okozott eljutni Hódegyházára. Az ide vezető bekötőút partoldalban halad, és az út fölé magasodó földekről nagy mennyiségű havat hordott a szél az úttestre. Amint azt Nagy Emil, a helyi közösség elnöke elmondta, az önkéntes tűzoltók hótúróval felszerelt traktora nem bizonyult elég hatékonynak a hófúvások leküzdésére. Csütörtökön este 11 óráig, majd pénteken hajnali háromtól tisztították az utat, de mindhiába.

A Tiszaszentmiklósról Hódegyházára vezető mintegy három kilométeres bekötőút megtisztításába bekapcsolódott a Csókai Kommunális Vállalat új, hótúróval felszerelt erőgépe, délelőtt a halastó munkagépei is dolgoztak, de gépkocsival továbbra sem lehetett eljutni a faluba. A kenyeret szállító pékségekkel egyeztetve déltájban a kommunális vállalat erőgépével kimentek a bekötőút elejére, ahol zsákokba rakták a kenyeret, és úgy vitték be a faluba. A két méter magasra rakott hótorlaszokat folyamatosan áttörték, délután is folyt a küzdelem a hóval, de amíg nem csillapodik a szél, a személyforgalom nem indulhat meg a hódegyházi bekötőúton – tudtuk meg telefonon a helyi közösség elnökétől.

Legkritikusabb volt a helyzet a Felsőhegy és Tornyos közötti útszakaszon, majd tovább Topolya irányába. A Vojput hóekével és sózóval felszerelt kamionjai nem bírtak az elemekkel, be kellett vetni a nehézgépeket is. A Cukorgyár ULT típusú kanalas rakodói egész nap folyamatosan dolgoztak. Pénteken délig eltúrták a helyenként embermagasságú torlaszokat, de amint elérték Tornyos határát, már kezdhették is elölről a munkát, mert az orkánerejű szél alig egy óra leforgása alatt újra hóval rakta be az úttestet.

Ada és Törökfalu között úgyszintén elzárta a hó az utat.
A törökkanizsai községi tanács tagjától, dr. Ágoston Attilától kapott információk szerint a községben nem okozott komolyabb fennakadást az erős szél, az utak, ha nehezen is, de járhatók voltak pénteken délelőtt. A falvak megközelítése és ellátása nem okozott gondot, de azt tanácsolták a polgároknak, hogy akinek nincs sürgős tennivalója, maradjon otthon. A közlekedés feltételei ugyanis óráról órára változhatnak, és újabb hóakadályok keletkezhetnek az utakon.

A zentai középiskolákban az időjárás miatt – az eredeti programmal ellentétben – szombaton nem lesz tanítás.