2024. április 16., kedd
FORMULA–1

Ecclestone szerint komikus a megváltozott F1

A Formula–1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone szerint az idei szabályváltoztatások és a turbómotorok miatt „teljes bohózattá” vált az autós gyorsasági világbajnokság.

– Megmondtam, hogy ez fog történni. Ha így szeretnének versenyezni, akkor Le Mans-ba kellene menniük – nyilatkozta a 83 éves brit üzletember a Sportsmailnek, utalva a legendás franciaországi pályán évente sorra kerülő 24 órás megbízhatósági viadalra.

A 2,4 literes V8-as motorok helyett a mostani szezontól 1,6 literes turbó erőforrásokkal szerelik fel az F1-es autókat, ezt a változtatást Ecclestone „abszurdnak” nevezte.

– A nézők hangos motorokat akarnak, valami különlegességet várnak a Formula–1-től, ez mindig is így ment ebben a sorozatban – mondta, hozzátéve, hogy a mostani erőforrások túlságosan csendesek.

Az autósport elitkategóriájának irányítója szerint ráadásul az új motorokkal az istállók egyáltalán nem spórolnak az üzemanyagköltségen. A brit üzletember szerint a költségek csökkentéséhez csupán arra lenne szükség, hogy a csapatok kevesebb kamionnal utazzanak a versenyek helyszíneire.

Ecclestone szerint mindezek ellenére még lehet érdekes az idei szezon.

A Formula–1-es világbajnoki idény március 16-án, az Ausztrál Nagydíjjal kezdődik.

Massa volt a leggyorsabb

Felipe Massa, a Williams istálló brazil pilótája autózta a leggyorsabb kört pénteken Jerezben, a szezon első hivatalos tesztelésének negyedik napján. A Ferraritól az elmúlt szezon végén, hét év után távozott dél-amerikai versenyző 1:28,229 perces idővel zárta a gyakorlást, amelyen 86 kört tett meg. A második legjobb időt Fernando Alonso, a Ferrari kétszeres spanyol világbajnoka érte el, míg a harmadik a Force India volánja mögött ülő spanyol Daniel Juncadella lett.

A világbajnoki címvédő Red Bull istálló továbbra is szenved az új autójával, ezúttal az új igazolás, az ausztrál Daniel Ricciardo mindössze hét kört tudott megtenni az RB10-es modellel.