2024. április 25., csütörtök
DAVIS-KUPA

Federer meleg fogadtatása

Svájc 2:0-ra vezet az első nap után – Dušan Lajović csaknem méltó ellenfele volt Stanislas Wawrinkának

Svájc válogatottja 2:0 arányban vezet Szerbia ellen a Davis-kupa 1. fordulója újvidéki meccsének első napja után, amivel csak egy lépésre jár a továbbjutástól, hisz a hátralevő három csatából már csak egyetlen pontot kell megszerezni. Várt eredmény ez, hisz a vendégek két hírességgel léptek fel a vendéglátók tartalékos válogatottjával szemben.

Stanislas Wawrinka négy játszmában nyert Dušan Lajović ellen (Fotó: Ótos András)

Stanislas Wawrinka négy játszmában nyert Dušan Lajović ellen (Fotó: Ótos András)

Roger Federer mágnesnek bizonyult az újvidéki teniszkedvelők számára. Hozzávetőlegesen 5000 szurkoló foglalt helyet a SPENS nagycsarnokának lelátóin, s amikor a svájci játékos pályára lépett, ugyanolyan meleg fogadtatásban részesült, mint a hazai válogatott tagjai, majd meccse befejeztével még erősebb taps kísérte ki az öltözőbe. Federer volt mellesleg az első ranglistaéllovas, aki Újvidéken teniszezett. A félreértés elkerülése érdekében ezt úgy kell érteni, hogy már elfoglalta az első helyet, mielőtt itt játszott volna, míg az 1990-ben bemutatózó Szeles Mónika és Arantxa Sánchez, majd a 2005-ben Davis-kupában szerepelt Novak Đoković csak utóbb ültek fel a trónra. Federer a fenti három után a negyedik Grand Slam-győztes lett, akit az újvidéki publikum meccsen láthatott. Két órával később ezt a sort Stanislas Wawrinka folytatta, és valószínűleg sok idő múlik el, mire újból ilyen rangos teniszezőket láthatunk élőben.

Ilyen statisztikai érdekességeken volt bőven idő elmélkedni, hisz a pénteki két egyéni színvonala semmiképpen sem érte el a kitűnőt. A svájci hírességek nem pazarolták az erejüket, kényelmesen, de eredményesen végezték munkájukat, így csupán puszta jelenlétükkel szereztek élményt, míg a tőlük telhető játékkal adósak maradtak.

Federer és Ilija Bozoljac 3:3-ig egyenrangú, a jó adogatásokon alapuló játékot nyújtott. A svájci ekkor nyerte el először a szerb adogatását, és valamivel később megszerezte a vezetést. A második játszmában Roger jócskán visszaesett, Bozoljac pedig bátrabban játszott, 5:2-re elhúzott, és szettlabdája is volt. Federer csak ekkor nyomott egyet a gázpedálon, hét játékot nyert zsinórban, vagyis ekkor már a harmadik játszmában is megszerezte a döntő előnyt. A 102 perces meccs legfontosabb adata, hogy Federer mindössze egy pontot veszített el a saját második adogatásakor, és csak nyolcat az elsőn.

– Volt esélyem, hogy legalább egy játszmát nyerjek, de sajnos nem használtam ki. Ő is volt hullámvölgyben, és is, de a legjobbak és közöttem az a különbség, hogy amikor visszaesünk, nekem két játékkal több kell, hogy rendezzem a soraimat – nyilatkozta Ilija Bozoljac.

– Ilija nagyon jól adogatott, ami nem volt meglepetés, hisz ezt az erényét már ismerem, ám a második játszmában úgy játszott, mintha transzban lenne. Emelnem kellett ezért a játék szintjét, hogy meg tudjam nyerni a meccset – mondta Federer.

Wawrinka és Dušan Lajović az első játszmában két-két breaket váltott, a melbourne-i bajnok pedig a 10. játékban harmadszor is megtette ezt. A második játszmában Lajović a hetedik játékban jutott váratlanul előnyhöz, és nem engedte ki azt. A szettvesztés felrázta Wawrinkát, és a harmadik játszma gyorsan az övé lett, a negyedikben pedig 3:1-re vezetett. Ekkor mutatta meg Lajović, hogy nem véletlenül játszott a 2. fordulóban az Australian Openen, és hogy joggal kopogtat a ranglista legjobb százának ajtaján. Visszanyerte az adogatást, majd fej fej mellett haladtak, és rövidítést vívtak. Abban Lajović hagyott ki két szettlabdát, majd önhibával segítette a svájcit, hogy az kihasználja az első sajátját.

Ma 15 órától a párosok meccse következik, amelyre a kapitányok eredetileg Nenad Zimonjićot és Filip Krajinovićot, illetve Marco Chiudinellit és Michael Lammert jelölték, nem kizárt azonban, hogy mégis másik duók lépnek majd fel, hisz Svájc számára adott az alkalom, hogy a második napon pontot tegyenek a meccs végére.