2024. április 20., szombat

Kadhafi hűtőbe tette ellenfeleit

Moammer Kadhafi líbiai elnököt 2011 őszén megbuktatták, majd agyonlőtték. Sok családtagját, támogatóját végezték ki akkor és később. Híveinek többsége azonban túlélte a zűrzavaros állapotokat, sőt egy részük a jelenlegi rezsim ellen harcol, amely gyengekezű, tehetetlen és képtelen ellenőrizni, vezetni az országot. Líbiában ezért teljes a káosz: milíciák, fegyveres bandák, törzsek uralnak egy-egy területet, s időnként egymással is összecsapnak.

Kadhafi híveit és másokat is alighanem meghökkentették azok a hírek, amelyek az elmúlt években jelentek meg a néhai elnök magánéletéről, titkairól, vagyonáról és kegyetlen uralkodásáról. Ezek egy részét vélhetően csak legközelebbi munkatársai, és leghűségesebb szolgáinak némelyike ismerte. Ők pedig – alighanem a kadhafisták bosszújától tartva – nem siettek kiteregetni volt főnökük szennyesét.

A 41 évig uralkodó diktátor halála óta azonban már több sokkoló adat került napvilágra. Nemrég derült ki, hogy Kadhafinak szexrabszolgái is voltak, akik között szép számban akadtak fiatalkorú lányok és fiúk. Regnálása alatt állítólag több száz, mások szerint több ezer fiatal lányt és fiút tartott a különböző helyszíneken működtetett „háremeiben”. A kiválasztottakat titkosszolgálatának vagy testőrségének emberei hurcolták el, olykor iskolákból, árvaházakból, esetleg egyetemek elől. Akadtak köztük olyanok is, akiket Kadhafi az iskolai látogatásain a tantermekben vagy nyilvános beszédei közben, a tömegben nézett ki magának, majd vitetett a szexbörtöneibe.

Sokan nem kerültek ki élve ezekről a helyekről. Amint a könyörtelen kényúr megunta őket, megbízottai végeztek velük; holttestüket autóparkolókban vagy szeméttelepeken dobták ki.

Több elhurcolt mindössze 14 éves volt, akiket – sorstársaikhoz hasonlóan – különleges szobákban fogadott a gyakran alkoholtól és kábítószertől felajzott diktátor. Ezeknek a – főként pincékben berendezett, börtönszerű – helyiségeknek a jó része még most is sértetlen, amire a BBC a Veszett Kutya: Kadhafi titkos élete című (február 3-án adásba kerülő) dokumentumfilmjében is felhívja a figyelmet.

Kadhafi gyakori szexuális kicsapongásainak a legfontosabb helyszínei a palotái alatt berendezett pince börtönök voltak. A líbiai fővárosban, Tripoliban lévő egyetemi központ alatt is működött egy ilyen börtön. Nem kímélte a szexrabszolgáit. Ellenfeleivel pedig még kegyetlenebbül bánt (el).

Egyik külügyminisztere, Manszúr Kikhia, aki 1980-ban összekülönbözött vele, később a mélyhűtőben végezte. Hasonlóan járt több, neki nem tetsző személy is. A volt diktátor olykor rájuk is nyitotta az ajtót. Néha épp szexuális kicsapongásai közben. Ilyenkor kedvtelve mustrálgatta a néhai ellenfelek vérfagyasztó tetemét; valószínűleg így élvezte teljhatalmát. Némely hulla 25 évet töltött a líbiai diktátor mélyhűtőjében.

Ennél nagyobb örültségre talán csak a testes Idi Amin Dada, a közép-afrikai Uganda néhai elnök-diktátora, Kadhafi szövetségese ragadtatta magát az 1970-es években. Az alkoholizmusáról, tudathasadásos lelkiállapotáról és brutalitásáról is ismert Aminról makacsul tartja magát az a szóbeszéd, hogy a konyhája (mély)hűtőjében emberhúst tartott, és rendszeresen falatozott is belőle. Kedvence állítólag a flambírozott szelet volt.

Azt beszélik, hogy a hűtőjébe jutott az ellenségekből is. Hatalmának megszilárdítása érdekében ugyanis rémuralmat vezetett be az országban, s ennek részeként az 1970-es évek elején százezreket gyilkoltatott meg. Sok veszélyesnek gondolt ellenségének a feje került a hűtőszekrényébe, amelynek ajtaját – megrémítés és figyelmeztetés gyanánt – időnként ki is nyitotta a (hazai) vendégei előtt.

Amikor pedig rá is sor került volna, 1979-ben Líbiába menekült. Onnan viszont két év múlva azért kellett távoznia, mert molesztálta a vendéglátó szövetséges Kadhafi lányát. Szaúd-Arábiába költözött, s ott élt száműzetésben 2003-ban bekövetkezett (természetes) haláláig.