2024. április 25., csütörtök
SZÍRIA-KONFERENCIA

A rezsim hajthatatlan

A tájékoztatási miniszter szerint az ellenzék politikai úton sem tudja megvalósítani azt, amit erő útján sem tud(ott) elérni – Elvileg február 10-én folytatódnak a tárgyalások

A szíriai kormány nem tesz semmilyen engedményt az ellenzékkel folytatott genfi tárgyalásokon – figyelmeztetett pénteken, a szíriai polgárháború lezárását célzó egyeztetések első fordulójának utolsó napján Omrán ez-Zohbi, Szíria tájékoztatási minisztere.

„A rezsim ellenlábasai sem a mostani, sem pedig a következő fordulóban nem fognak tudni semmiféle engedményt kicsikarni a szíriai delegációtól. Politikai úton sem fogják tudni megvalósítani azt, amit erő útján sem tudtak elérni” – mondta a tárca vezetője az ENSZ genfi székháza előtt összegyűlt, a kormányt támogató tüntetőknek. A miniszter tagja a szíriai kormányküldöttségnek, amely még pénteken, egy hét tárgyalássorozat után elhagyta Genfet.

A tárgyalásokon Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja közvetített a szemben álló felek között. A diplomata többször is elmondta, hogy egyelőre nem sikerült áttörést elérni az egyeztetéseken, sem egy átmeneti kormány létrehozásáról, sem pedig a humanitárius válság megoldásáról nem sikerült megállapodni. Brahimi szerint elvileg február 10-én folytatódnak a tárgyalások. „Azt javasoltam, hogy a már elfogadott menetrend alapján február 10-én folytassuk a megbeszéléseket, az ellenzék ezt elfogadta, a kormánydelegáció viszont azt válaszolta, hogy először egyeztetnie kell Damaszkusszal” – közölte a közvetítő.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil szervezet ezzel párhuzamosan nyilvánosságra hozta legfrissebb jelentését, amely szerint 1870 ember, köztük 498 civil halt meg a polgárháború sújtotta országban a nemzetközi békekonferencia január 22-ei kezdete óta. Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója arról számolt be, hogy az áldozatok közül negyvenen az élelmiszer-, illetve gyógyszerhiány miatt vesztették életüket.