2024. április 25., csütörtök

„Tadićnak részt kell vennie a választásokon”

További tisztségviselők hagyták el pénteken a Demokrata Pártot

A Demokrata Párt pénteki elnökségi ülésén Marko Đurišić, az elnökség titkára, Miodrag Rakić, a párt alelnöke és Aleksandar Senić köztársasági parlamenti képviselő is elhagyta a szervezetet Boris Tadić tiszteletbeli elnök távozása után. A Blic napilap információi szerint Tadić a választásokon történő részvételre készül, és Đurišić lesz a választási stábjának a főnöke, aki ezt a feladatkört látta el 2004-ben és 2008-ban is, amikor Tadić győzni tudott az elnökválasztásokon. A Beta hírügynökség értesülései szerint a 43 demokrata parlamenti képviselő közül 17 tervezi, hogy kilép a pártból.

Vida Ognjenović, a DP Politikai Tanácsának tagja pénteken véleményének adott hangot, hogy Tadić távozását személyes ügyként kell kezelni, mely nem fogja gyengíteni a DP-t. Hozzátette, hogy a lépés magát Tadićot gyengítheti csupán.

Dušan Petrović, a párt egykori magas rangú tisztségviselője, az Együtt Szerbiáért képviselőcsoport vezetője szerint Boris Tadićnak vissza kellene térnie a politikai életbe, és el kellene vállalnia egy politikai blokk vezetését. Egy sárdobálás nélküli kampányt kellene folytatni, melyben arról beszélnének e blokk képviselői, hogy mit tudnak nyújtani a polgároknak. Arra a kérdésre, hogy mi újat nyújthat Tadić, aki nyolc éven állt az állam élén, s elveszítette a legutóbbi választásokat, Petrović azt közölte, nem szabad megfeledkezni arról, hogy Tadić nagy államférfi volt, aki megváltoztatta a politikai harc eszközeit, és nagyban hozzájárult a kompromisszumkeresés bevezetéséhez. Szerinte neki köszönhetjük azt a légkört is, amelyben lehetséges volt a koszovói konfliktus kezelése.