2024. április 23., kedd

Nem maradhat zárlat alatt a hőtelep számlája

A közelmúltban adtunk hírt arról, hogy a helyi gázszolgáltató a korábbi rendezetlen adósságok miatt zárolta a távhőszolgáltató számláját, így a hőtelep az alapvető reproanyagot és pótalkatrészeket se képes beszerezni, ami rövid időn belül a távfűtést is veszélybe sodorhatja. Az Energana hőtelep a város által alapított kommunális közvállalat, így a városi tanácsot kérte közbenjárásra az előállt helyzet megoldásában, tekintve, hogy a város a Sombor-gas Kft.-ben résztulajdonos.

A városi tanács legutóbbi értekezletén egy asztalhoz ültette Milan Dozetet, az Energana igazgatóját és Rade Šašát, a Sombor-gas igazgatóját, a probléma lényegét pedig Vladislav Kronić, a városi közigazgatás gazdasági osztályvezetője vázolta a tanács tagjainak.

– A hőtelep számlájának zárolásáról a zombori gázszolgáltató többségi tulajdonosa, a Mont Montaža vállalat közgyűlése döntött január 17-én, a Srbijagas vállalat ugyanis számlazárolással fenyegette meg a Sombor-gast, ugyancsak adósságok miatt. Zombor városa a Sombor-gas vagyona 34 százalékának tulajdonosa, így van képviselője a közgyűlésben, de az erőviszonyok miatt a többségi tulajdonos akarata érvényesült – magyarázta Rade Šaša, és hozzáfűzte, hogy vállalata a Srbijagastól kérte tartozása átütemezését, és reményei szerint erről pozitív döntés születik.

Január 17-étől kezdve a hőtelep számlájáról leemelték a fogyasztói befizetéséket, és jelenleg a Sombor-gas iránti tartozása 110 millió dinár körüli összegre rúg. A gázszolgáltatás folyamatos, ám hamarosan pakurát kell beszerezni az alrendszerek üzemeltetéséhez, arra pedig zárolt számlával nem lesz mód, hangzott el a tanács értekezletén, ahol hosszú távú megoldást kerestek az Energana, Sombor-gas és Srbijagas hármas együttműködésére.

A városi tanács tagjai egyöntetűen arra szavaztak, hogy a Sombor-gas többségi tulajdonosánál nyomban követelik a zombori hőtelep számlája zárolásának megszüntetését, és megbízták azokat a személyeket, akik végrehajtják ezt a városi határozatot.