2024. április 20., szombat

Tájékoztatás, buzdítás a leendő gólyáknak

Az MNT és a VaMaDisz közös kezdeményezésére – Felsőoktatási tájékoztató kiadvány és körút középiskoláinkban

Egy közös kiadvány, a Felsőoktatási tájékoztató és egy előadássorozat született a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség együttes kezdeményezésére. Célkitűzéseik, vagyis célközösségük, az érettségizők, jövendőbeli felvételizők széles körű tájékoztatása felsőoktatási tájékoztató körút formájában ezekben a hetekben realizálódik Vajdaság számos településén. A héten két topolyai helyszínen zajlott ismertető előadás és egy informatív beszélgetés kezdeményezése a szervezők, az MNT és a VaMaDisz képviselői részéről. Partnereik ezúttal a topolyai Mezőgazdasági Iskola, valamint a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola magyar tannyelvű tagozatainak végzősei voltak.

Beretka Katinka, az MNT hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosa, valamint a VaMaDisz Újvidéki Irodájának képviselői: Bencsik Tímea, Oláh Csongor és Fehér Viktor aktivisták mutatták be a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség közös kiadványát, a CD-melléklettel rendelkező, minden végzős számára ajándékba adott Felsőoktatási tájékoztató elnevezésű füzetet. A 2014-es kiadású, 2000-es példányszámban nyomtatott, a MNT negyedik éve meghirdetett felsőoktatási ösztöndíjprogramjára, a Tanács korábbi ösztöndíj-tájékoztató körútja tapasztalataira és erre vonatkozó publikációjára, valamint a VaMaDisz tizenöt éve éltetett, leendő gólyákat hasznos elméleti és gyakorlati tanácsokkal ellátó programjára, tájékoztató füzetére alapozott új kiadvány ismertetését január 29-én a Mezőgazdasági Iskola végzősei, állategészségügyi-technikusi, élelmiszeripari-technikusi és általános mezőgazdasági-technikusi szakon tanuló negyedikesei, továbbá a hentes-pék szakirányú képzésben résztvevő diákjai fogadhatták be. Beretka Katinka tanácsos a megjelent fiatalok, osztályfőnökeik számára mindenekelőtt az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramját, annak részeit körvonalazta, lapunknak nyilatkozva is kifejtette:

– Az MNT az idén negyedik évben hirdeti meg felsőoktatási ösztöndíjprogramját. A jól bevált ösztöndíjazási rendszerben a negyedikes középiskolásokat, illetve a végzős harmadikos középiskolásokat tájékoztatjuk arról, melyek a továbbtanulási lehetőségek Szerbiában, illetve, ha valaki Szerbiában akkreditált intézményben szeretne továbbtanulni, mely módon tudjuk mi, az MNT-ben őt – elsősorban anyagilag – támogatni. Azon kívül, hogy ez egy ösztöndíjazási rendszer és havi szinten 90-től 150 eurós összeg közötti pénzbeni juttatással jár az ösztöndíjasainknak, a programnak több része is van még. Ide tartozik a felvételi felkészítőnk, a szerb nyelvi felzárkóztatási képzésünk, a demonstrátori programunk – foglalta össze a tanácsos, majd hozzáfűzte:

– Amikor egy ösztöndíjasunk végez, okleveles fiatal pályakezdőként is segítjük összekötni olyan potenciális munkáltatókkal, akik segítségével ezek a fiatalok a tudásukat nem külföldön, hanem itthon, a szülőföldjükön tudják kamatoztatni.

A két szervezet felsőoktatási tájékoztató projektjének előnyeit az érettségi előtt álló gimnazisták is e hét folyamán már megtapasztalhatták, február 3-án, hétfőn pedig a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola közgazdász szakon tanuló negyedikesei és a Sinkovics József Műszaki Középiskola végzősei hallgathatják meg a tájékoztató körút előadóinak beszámolóit.