2024. március 28., csütörtök

Megnyílt a melegedő

A Gaj utca 30. alatt reggelit, ebédet, vacsorát és szállást kaphatnak a rászorulók

Tegnap, miután a városi válságstáb meghozta a döntését, délután 2 órakor megnyitották a szabadkai melegedőt. Ottjártunkkor még csak a házirendet ragasztották ki, de – mint megtudtuk – az esti órákra már számítottak az első látogatókra. Pecze Mihály, a Vöröskereszt titkára elmondta, a melegedő a megszokott helyen, a Gáj utca 30. alatt, a megszokott körülmények között működik majd, egyedüli változás, hogy este 10 órakor van a takarodó, ekkor bezárják az ajtókat, illetve a korábbi évek negatív tapasztalatai miatt szorosabb együttműködést alakítottak ki a rendőrséggel, hogy még időben megfékezzék a rendbontást.

A melegedőt a Caritas és a Vöröskereszt közösen működteti a Szociális Munkaközponttal együtt, a költségeket pedig az önkormányzat fedezi.
– Az elkövetkező időszakban fogadjuk a rászorulókat. A melegedőben teljes ellátást nyújtunk, vagyis azok, akik ide betérnek, szállást kapnak, és tisztálkodhatnak, illetve napi háromszor étkezhetnek. Szükség szerint pedig orvosi ellátást is biztosítunk számukra – emelte ki Pecze Mihály. Már a korábbi években is számos egészségügyi probléma felmerült, így ezúttal is az Egészségházak Egészségfejlesztő és Betegségmegelőző Központjával közösen oldják majd meg a felmerülő egészségügyi gondokat.
A Vöröskereszt titkára elmondta, hogy a múlt évben idő előtt be kellett zárni a melegedőt, mivel egyesek nem tartották be az alkoholfogyasztási tilalmat, és verekedés is volt, így most a melegedő munkájába bevonták a belügyi szerveket is. Alkoholt fogyasztani pedig most is tilos.

– A korábbi évek tapasztalatai alapján jobban felkészültünk, szorosabb együttműködést kértünk a kommunális rendőrségtől, valamint a belügyi szervektől is. Tudniillik, folyamatos problémát jelentett a melegedőben dolgozó aktivisták számára a korábbi években a melegedő használóinak folyamatos vagy időszakos alkoholfogyasztása. Ez a viselkedés zavarta a melegedő többi lakóját is, és nehezítette a melegedő zavartalan működését is – részletezte Pecze Mihály.
– Továbbra is azt a létszámot tudjuk befogadni, mint a korábbi években, vagyis húsz ember részére van kapacitásunk. Úgy tűnt, hogy ez elég, mivel a korábbi években is átlagosan 15-en voltak a melegedőben – tudtuk meg. Az aktivisták mindennap nyilvántartást vezetnek a melegedő lakóiról.

Elmondta továbbá, hogy a melegedőt a városi válságstáb döntése után nyithatták meg, vagyis a működésének indokoltságáról és a bezárásáról is a stáb dönt majd. Elsősorban az időjárási viszonyokat veszik figyelembe.
A melegedő működéséről a hajléktalanok ugyan a médiából is értesülhetnek, de a Vöröskereszt és a Caritas aktivistái is felkeresik terepen a rászorulókat a Szociális Munkaközpont szociális munkásai segítségével.

– A rendőrök a terepi munkájuk során is értesíthetik a rászorulókat, egyébként a rászorulók is szólnak saját sorstársaiknak erről a lehetőségről – mondta Pecze Mihály.
A napi egy főtt ételen, illetve reggelin és vacsorán kívül a melegedőbe betérők teát és kávét, illetve tisztálkodási szereket is kapnak, valamint igény szerint ruhaneműt és lábbelit is szereznek nekik a Caritas és Vöröskereszt aktivistái.