2024. április 24., szerda

Saját kommunális vállalatot alapítanának Péterrévén

Január 23-án a péterrévei helyi közösség kézhez kapta az óbecsei községi tanácsnak a péterrévei piaccal kapcsolatos határozatát. Kinka Erzsébetnek, a péterrévei helyi közösség tanácstagjának a tájékoztatása szerint a határozat értelmében a helyi közösség azt a feladatot kapta, hogy 15 napon belül tájékoztassa a községi tanácsot a piac működtetésére alapítandó péterrévei kommunális vállalat programjáról, tevékenységi köréről és pénzügyi tervéről. Kinka úgy véli: a községi tanács ezzel elfogadta a VMSZ-es képviselők január 8-án átadott indítványát és támogatja a péterrévei polgárok és a falu helyi közösségének azt a kérését, hogy a piaccal történő gazdálkodás maradjon a péterréveiek kezében.

– Következő lépésként a községi képviselő-testületnek kell hatályon kívül helyeznie azon döntését, amellyel a péterrévei piacot a Komunalac Közvállalat igazgatása alá helyezte. Ezt követően dönthet a helyi közösségünk a piacot fenntartó saját vállalat megalapításáról – mondta Kinka Erzsébet.

Ezzel egy időben a Komunalac Közvállalat is kapott egy 15 napos határidővel kiszabott feladatot, nekik a péterrévei piac gazdaságosságáról kell jelentést készíteniük. Acsai István helyi közösségekkel és vallási közösségekkel megbízott tanácstag szerint e két jelentés birtokában hoz majd döntést a községi tanács a péterrévei piac további sorsáról.

– Az új törvény szerint a helyi közösségek már nem, csak az önkormányzatok alapíthatnak közvállalatot. A helyi közösségek kft.-t létesíthetnek, ezek működéséhez igazgató, elszámoló, könyvelő kell, és az ő bérük mellett fizetni kell a fenntartási költségeket is. A rendelkezésre álló információink szerint amennyiben törvényesen, minden kötelezettségnek eleget téve üzemeltetnék a piacot, a fenntartása nem lenne gazdaságos – mondta el Acsai.

Péterrévén eddig a piaci bevételekből fedezték a kultúrház fenntartásához szükséges kiadásokat, ezekre márciusig van fedezet. Az ezt követő időszakra valószínűleg a községi költségvetésből kell majd előteremteni a pénzt.

Emlékeztetőül: a községi képviselő-testület júliusban hozott határozatot arról, hogy a községben lévő piacokat a Kommunális Közvállalat hatáskörébe utalja át, erre ugyanis törvény kötelezi az önkormányzatokat. A piacok átadásáról szóló megállapodásokat Péterréve helyi közösségét kivéve a többi település alá is írta.