2024. április 23., kedd

Milliárdokért fülelnek az amerikaiak

Szinte nincs olyan hónap, hogy Angela Merkel német kancellár ne bírálná az Egyesült Államok kémtevékenységét, amelynek állítólag évekig maga is szenvedő alanya volt. Az egyik amerikai titkosszolgálat, a digitális információszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) hallgatta le mobiltelefonját. Legutóbb a hét derekán – a kormányprogramot ismertető parlamenti beszédében – kelt ki Washington lehallgatási gyakorlata ellen, amelynek az USA legfontosabb szövetségesei is ki vannak téve.

A bírálatok ellenére Washington eddig nem sok jelét adta annak, hogy alapjaiban változtatná meg, esetleg megszüntetné titkosszolgálatainak globális lehallgatási és adatgyűjtési gyakorlatát, szokásait. Amióta Edward Snowden, az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt külalkalmazottja tavaly felfedte a médiának, hogy az USA – a terrorizmus elleni harcra hivatkozva – az egész világra kiterjedő megfigyelést (elektronikus kémkedést) folytat az interneten, ugyancsak szinte havonta kerülnek nyilvánosságra leleplező és figyelmet keltő információk a nagyszabású műveletről.

A minap jelent meg az a hír, mely szerint az NSA és brit társszervezete, a GCHQ tengernyi személyes adatot gyűjtött kémprogramokkal magánszemélyek mobiljairól. Az információ szintén Snowdentől származik, aki tavaly nyáron Oroszországba menekült, s azóta is ott él.

A telefonadatok tömeges gyűjtéséről az NSA is nyilatkozott a tényfeltáró cikkek megjelenése után. A hivatal közölte: nem érdekli az átlagemberek online tevékenysége, csak „valós célpontok” esetében használja fel az adatokat, a „nem releváns” információkat megsemmisíti.

Bár az amerikai titkosszolgálatok eddigi legnagyobb megfigyelési botránya (amelyet 2013-ban épp Snowden robbantott ki) még mindig nem akar lecsendesedni, az érintett kémszervezetek zavartalanul folytatják a munkájukat. A politikusok, a szakemberek és a lakosság egy része közben megkezdte a vitát a digitális megfigyelésről, s annak esetleges szabályozásáról. Komoly szigorításoktól nem nagyon kell tartani, az USA-ban zajló társadalmi vita is meglehetősen nehézkes, és viszonylagos érdektelenség övezi.

A titkosszolgálatok nem zavartatják magukat, folytatják a munkájukat, és igyekeznek megőrizni az utóbbi bő tíz évben biztosított előnyjogaikat, kiváltságaikat. Amióta ugyanis 2001 szeptemberében az al-Kaida végrehajtotta hírhedt merényleteit New Yorkban és Washingtonban, az USA tizenhat titkosszolgálata és összesen mintegy 107 ezer munkatársa valóságos kolosszussá nőtte ki magát.

A tizenhat titkos szervezet évente több millió személyt figyel, és több száz halálos akciót rendel el. Munkájukban több kiemelt területre összpontosítanak. Ezek közé tartozik a terrorizmus elleni harc, az idegen titkosszolgálatok amerikai tevékenységének megakadályozása, felszámolása, a kulcsfontosságú külföldi politikai események előrejelzése, akciók szervezése és elhárítása a kibertérben, az atom és nem hagyományos fegyverek illegális kereskedelmének a megállítása…

Szintén a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból tudható, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálatai óriási összeget kaptak tevékenységük folytatására. Csak a tavalyi pénzügyi évben közel 53 milliárd dollárból gazdálkodhattak.

Ez a hatalmas összeg azonban nem azt jelenti, hogy a titkosszolgálatok minden kényes kérdésre tudnák a választ. Sőt sok esetben, és több országgal kapcsolatban teljesen tanácstalanok. A CIA is elismeri, hogy Irán, Kína és Oroszország titkainak kifürkészése nagyon komoly fejtörést okoz neki. Még nagyobb rejtély számára Pakisztán, amely a CIA szerint is áthatolhatatlan célország. A legnagyobb kihívás számára mégis Észak-Korea, a világtól elzárt, utolsó sztálinista-kommunista ország, amelyről az amerikai hírszerzés szinte semmi érdemlegeset nem tud. Phenjan atomprogramja még a CIA számára is teljesen ismeretlen, ahogyan az is, hogy az Észak-Koreában bő két éve uralkodó fiatal diktátornak, Kim Dzsong Unnak valójában mik a céljai, tervei, jövőbeli elképzelései.