2024. április 23., kedd

A haladók a kormányfői tisztséget célozzák meg

Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes, a Szerb Haladó Párt elnöke csütörtökön ismét arról biztosította a közvéleményt, hogy a kormány az előrehozott választások és a kampány ellenére is végezni fogja munkáját. Az elvégzendő feladatok között szerepel az oktatásügy és a beruházási tőke reformja, a beruházások fokozásáról szóló törvény elfogadása, valamint a munkaügyi, a csődeljárásról és a magánosításról szóló törvények, részletezte Vučić, majd bejelentette, hogy a közbéreket szintén megreformálják, mert nincsen rendjén, hogy példának okáért a különböző minisztériumokban dolgozó sofőrök és titkárnők más-más összegben kapnak fizetést ugyanolyan jellegű munkáért.

Ami Saša Radulović gazdasági miniszter lemondását illeti, az SZHP elnöke kifejtette: Radulović az ő indítványára lett a kormány tagja, kezdetben még jó ötletei is voltak, később azonban politikussá változott és nagyobb figyelmet szentelt a politikának, mint a munkájának.

– Ez a különbség Lazar Krstić és Radulović között, Krstić kizárólag a reformokra összpontosít. Ami pedig Radulović ellenem szóló vádjait illeti, azokat bárki nyugodtan kivizsgálhatja – nyomatékosította Vučić.

A haladók elnöke a folytatásban cáfolta az állításokat, hogy a rendkívüli választások kiírásával kapcsolatos döntések meghozatalát bárki is befolyásolta volna.

– Ilyen módon velem, vagy Szerbiával sem az oroszok, sem az amerikaiak, sem a németek nem beszélhetnek. Szerbia önállóan és szabadon hozza meg döntéseit. Komoly ország vagyunk, és annak, aki velem beszélget, tudnia kell, hogy ilyen hangnemben nem teheti meg – fogalmazott Vučić.

Az is kiderült, hogy ha Vučić állítja össze a következő kormányt, akkor a jelenlegihez képest személycserékre kell számítani, ugyanakkor olyanok is lesznek, akik miniszteri, vagy egyéb tisztségükben maradhatnak.

KOALÍCIÓS TÁRGYALÁSOK

Mindeközben folytatódnak a választási koalíciókról folytatott tárgyalások, illetve a lehetséges koalíciókról szóló találgatások. A Liberális Demokrata Párt majd a választások után folytat koalíciós tárgyalásokat, semmiféle, tehetetlenséget tükröző frontok alapításához nem nyújt alibit, fejtette ki Čedomir Jovanović pártelnök, majd nyomatékosította, hogy semmiféle egyeztetéseket nem folytatnak Boris Tadićtyal. Minden választási koalíció sértő és önző válasz a polgárok óhajára, szögezte le Jovanović, mondván: az LDP főbizottsága szombaton erősíti meg, hogy a párt önállóan indul a választásokon. A főbizottság ülését követően mindenki választ kap arra, hogy az LDP milyen formában, milyen listával indul a választásokon, és arra is, hogy részt kíván-e venni a majdani hatalmi koalícióban, mondta Jovanović.

A Szerbiai Szociáldemokrata Párt szinte már minden részlettel kapcsolatban közös nevezőre jutott az SZHP-vel, és a hét végéig feltehetőleg aláírják a választási koalícióról szóló szerződést, erősítette meg Rasim Ljajić pártelnök. Mint megjegyezte, a végrehajtó hatalomról sem Belgrád, sem a köztársaság vonatkozásában nem egyeztettek a haladókkal.

– Eddig tíz köztársasági parlamenti képviselői mandátumról beszélgettünk, de még nem véglegesítettük a választási listán a jelöltek sorrendjét. Mi biztos szavazatokat hozunk partnereinknek, elvinni azonban semmit nem viszünk el. A felmérések szerint a kisebb pártok közül az SZSZDP megítélése a legjobb, nagyjából a szavazatok 3,5-4 százalékára számíthatunk biztosan. Elismerem, hogy korábban én is Vučić, a haladók és a radikálisok ellen voltam, de beláttam, hogy Vučić haladóinak ugyanazok a céljai, mint pártunknak: belpolitikai színtéren a reformok, a külpolitika terén pedig az európai uniós csatlakozás. Ha nem lennék benne biztos, hogy az SZHP ezeket a célokat követi, akkor nem indulnánk ezzel a párttal közösen a választásokon. A kampány középpontjában biztosan az ország gazdasági problémái, illetve a megoldási lehetőségek fognak állni. Szeretnénk minél jobb választási listát összeállítani, amelyen minél több szakember képviseltetné magát. A kampány vonatkozásában pedig az igazságosság és a demokrácia a cél – magyarázta Ljajić.

Az SZSZDP elnöke azt is bejelentette, hogy Vučićtyal a mai nap folyamán találkozik a szakszervezetek és a munkaadók képviselőivel, hogy megkezdjék a párbeszédet a munkaügyi, a csődeljárásról és a magánosításról szóló törvények kapcsán.

A Szerbiai Szocialista Párt a következő napokban újítja meg koalíciós szerződését a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjával és az Egyesült Szerbiával, derült ki Branko Ružić, az SZSZP elnökségi tagjának nyilatkozatából. Ružić nem hiszi, hogy igazak a sajtóállítások, hogy a SZENYP inkább a haladókkal szándékozik koalícióra lépni. Az SZSZP és a SZENYP együttműködése a két párt közötti közelségre épül, ilyen körülmények között nem valószínű a politikai átállás, véli Ružić, aki cáfolja, hogy a szocialisták akadályozták volna a reformokat az aktuális összetételű kormányban.

A rendkívüli választások megtartásához szükséges 1,15 milliárd dinár elkülönítéséről szóló döntést a kormány csütörtöki ülésén fogadták el. A pénzt az állami költségvetésből különítik el.

A Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Demokrata Párt elutasították a Dveri koalícióalakítási felkérését és önállóan indulnak a választásokon. A Dveri egy árnyékkormány megalakítását is indítványozta Vojislav Koštunicának, az SZDP elnökének, az azonban erre is nemet mondott, nyilatkozta Boško Obradović, a Dveri tisztségviselője, mondván, hogy az árnyékkormány élén Koštunica állt volna, helyettese pedig a Dveri valamelyik tisztségviselője lett volna.

Az SZRP listavezetője köztársasági és belgrádi városi szinten is Vojislav Šešelj pártelnök lesz.

A KORMÁNYFŐI TISZTSÉG A CÉL

Egyáltalán nem biztos, hogy a választások után a haladók ismét koalícióra lépnének a szocialistákkal, jegyezte meg Zorana Mihajlović, az SZHP alelnöke a NIN hetilapnak nyilatkozva, majd pontosított, hogy ha esetleg mégis a közös kormányalakítás mellett döntenek, akkor a viszonyoknak egészen másoknak kell lenniük, mint jelenleg. Egyébként az SZSZP nem akadályozta a reformfolyamatokat, ugyanakkor egyszer csak eljött az a pillanat, amikor az erőviszonyok miatt jelenlegi összetételében a kormány már semmit nem tehetett, tette hozzá Mihajlović, majd kijelentette: „Az SZHP a kormányfői tisztséget és a kulcsfontosságú tárcákat óhajtja magának.”

– Az SZHP biztosan nem alakít önállóan kormányt. Az természetes, hogy ha valaki éppen „jó kislány”, akkor nagyon sokan sorakoznak előtte. Az SZHP olyan koalíciós partnerekkel működhet együtt, akik a programtervek tekintetében ugyanazokat a nézeteket vallják. Az LDP programját nem ismerem, ugyanakkor képviselőik parlamenti felszólalásai konstruktívak. Az is biztos, hogy mondjuk az SZDP nem támogatja az európai integrációt. Ami a Demokrata Pártot illeti, őszintén, azt sem tudom, hogy mi az a DP, vagy hol van az a DP. Ugyanakkor mindenféleképpen szeretném látni a választási listájukat és a programjukat – fejtegette Mihajlović.

A kormány nem esett szét, nincsen válság, egyszerűen csak vannak olyan témák, amelyeket kizárólag új felállásban lehet megoldani, érvelt az SZHP alelnöke, majd példaként említette a Srbijagast, amelynek vonatkozásában már egy éve szó van a reformról, történni azonban semmi nem történt. Tény, hogy a gazdasági reformok és a vállalatok átszervezése túlságosan lassan valósult meg, mondta a haladók alelnöke.

– Ha őszinte vagyok, akkor elismerem, hogy a közvállalatok pármentesítése sem a kellő ütemben valósult meg. Megreformálni sem sikerült a közvállalatokat. Az állami közigazgatás reformja is elmaradt. Ezek a legkomolyabb problémák – mutatott rá Mihajlović.

Egyébként Mihajlović azon vádjai miatt, hogy Dragan Đilas, a DP elnöke Belgrád polgármestereként többet foglalkozott a magánvállalataival, mint a főváros polgáraival, Đilas bepereli Mihajlovićot.

A demokraták két éven át a haladók minden egyes vádjára válaszoltak, ennek egyszer véget kell vetni, ezért az elkövetkezendőkben minden egyes rágalmazást per fog követni, közölte Đilas.

Bojan Pajtić, a DP alelnöke pedig az SZHP-t pereli be gyűlöletbeszéd és becsületsértés miatt. Szerda esti közleményében az SZHP azzal vádolta meg Pajtićot, hogy nyomást gyakorol a hatóságokra és az igazságügyre. A közlemény folytatásában személyesre vették a hangnemet: „A sok gimnasztika negatívan befolyásolja Pajtić észlelőképességét. Pajtić túlságosan sok időt tölt testedzéssel és szoláriumozással, a tartományi kormányt pedig saját korrupciós érdekeinek rendelte alá.”