2024. április 18., csütörtök

Legenda vagy valóság

Létezik-e Újvidéken víz alatti alagút?

Könnyen megtörténhet, hogy nemsokára fény derül az igazságra, mert Vojislav Dević építészmérnök eltökélte, kinyomozza az alagút titkát. Dević még egy és fél évvel ezelőtt arra kérte a Városi Műemlékvédő Intézetet, támogassa projektumát, amely lehetővé tenné a Duna medre alatti terület kivizsgálását.

– Ma már meglehetősen olcsón be lehet szerezni azt a felszerelést, amellyel megvizsgálhatnánk a Duna medre alatti részt. Már száz éve arról beszélünk, létezik-e alagút a Duna alatt, itt az ideje, hogy ezt kivizsgáljuk. Ha Egyiptomban képesek visszhangszondával (szonárral) kivizsgálni a víz alatti üregeket és alagutakat, miért ne tennénk mi is? – mondta Dević.
Az építészmérnök elmondta, létezik egy elmélet, amely szerint a Duna alatti alagút két templomot kötött össze, egy péterváradi katolikus templomot, és egy újvidéki katolikus templomot, de Dević szerint ez nem minden – olvasható a 24 sata hírportálján.
Különféle elméletek léteznek arról, hogyan készülhetett el a Duna alatti alagút, legtöbbször az Eufrátesz alatti alagutat hozzák fel példának. Ott úgy épült az alagút, hogy elterelték a folyót, megépítették az alagutat, majd újra visszaállították a víz eredeti medrét. Mi történhetett Újvidéken, nem tudni, de a szkeptikusoknak Dević azt üzeni: hol a bizonyíték arról, hogy nincs alagút?

A Városi Műemlékvédő Intézetben elmondták, projektumokat csak bizonyítékok, valós tények alapján támogatnak.
– Ha létezne kézzelfogható bizonyíték arról, hogy van egy alagút a Duna alatt, már régen nekifogtunk volna, de egyelőre csak legendák léteznek róla. Különben is, szerintem nagyon csekély annak az esélye, hogy Újvidéken valóban létezik egy alagút a Duna alatt, mivel a péterváradi várat sziklákra építették – mondta Aleksandra Zekić, a Városi Műemlékvédő Intézet munkatársa.