2024. április 25., csütörtök

Indul a Múzeumi esték sorozat

Február negyedikétől, nyolc héten keresztül várják az érdeklődőket

Tizenkettedik éve, hogy a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület és a Művelődési Ház közös szervezésében sor kerül a hagyományos, nagy érdeklődést kiváltó Múzeumi esték elnevezésű rendezvénysorozatra. Az összejövetelek minden esetben kedden, 18 órai kezdettel zajlanak.

A közös szervezés kezdeti időszakában természettudományi tematikák kerültek feldolgozásra, valamint történelmi, régészeti és néprajzi előadásokat kísérhettek figyelemmel az érdeklődők, és immár nyolcadik éve, hogy az előadások száma nyolcra módosult, és a ,,kínálat” is bővült. A Múzeumi esték keretében ebben a ciklusban is négy előadást az Arcus, négyet a Művelődési Ház szervez.
Az Arcus csaknem két évtizede rendezi Topolyán a Múzeumi esték rendezvénysorozatot, tizenkettedik éve társszervezésben kulturális intézményünkkel. Az előadássorozat életre hívása óta környezet- és természetvédelmi témákat boncolgató előadások anyagát ismerteti a közönséggel. Miklós Csongor, az Arcus alelnöke és sajtófelelőse tájékoztatott az idei évadban felkért előadókról és a feltárásra kerülő témakörökről.

– Örülök annak, hogy az utóbbi két évben érezhetően megnőtt a Múzeumi esték programsorozat látogatottsága, egy-egy előadásunkat hetven-nyolcvan fő is érdeklődéssel kíséri végig. A tavalyi látogatószámot öt-hatszázra becsüljük, reméljük, a pozitív tendencia folytatódik. Az idei évadban az Arcus szervezésében február 11-én Szekeres Ottó, a Palics-Ludas Közvállalat szakembere, a szabadkai Ripária Természetvédelmi Egyesület aktivistája a ragadozómadárvédelemről tart beszámolót, majd egy topolyai biológus, Suturović Edita február 25-én a rovarokról fog beszélni. Március 11-én Sihelnik József okleveles természetvédelmi mérnök, az Arcus madarászcsoportjának vezetője a madárvonulás témáját boncolgatja, március 25-én pedig mgr. Pecze Vukájlovity Natália kutatási területéről, a pókokról értekezik – nyilatkozta a sajtófelelős.

A Művelődési Ház igazgatója, Csípe Tímea elmondta, hogy 2014-ben meghívásukra a sorozatban művelődéstörténet, fejlődéslélektan, néprajz területéről származó ismeretanyagot közvetítenek sokoldalú egyéniségek, kiemelkedő szaktekintélyek, valamint a várt útiélmény-beszámoló sem marad el.

– A Múzeumi esték rendezvénysorozat nyitóelőadása február 4-én, kedden 18 órai kezdettel lesz kiállítótermünkben, amikor is Nagy Tibort látjuk vendégül, aki
Alaszka, egy szelet az édenből címmel tart előadást. Február 18-án dr. Szőke Anna A kiveszőfélben levő Versec környéki magyarság címmel értekezik. Joó Horti Lívia március 4-én tartandó előadásának címe: Könyv, mese, mesélés a fejlődéslélektan tükrében. Szervezésünkben az idei évad utolsó meghívottja március 18-án értekezik, ő dr. Németh Ferenc, aki a Lauka Gusztáv – Petőfi barátja a déli végeken címmel tartja meg előadását.