2024. április 19., péntek

A munka elején

Második alkalommal ült össze a topolyai helyi közösség tanácsa

Változások lesznek a topolyai helyi közösség munkájában, mert fontos odafigyelni a polgárok elvárásaira, mondta lapunknak Kislinder Gábor, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke. A topolyai helyi közösség új tanácsa kedden ült össze második alkalommal, és számos lényeges kérdésben kellett döntést hoznia.
Kislinder elsőként az új közbeszerzési program elkészítését és elfogadását emelte ki a témák közül.

– A közbeszerzési program a régi tanács által meghozott pénzügyi terv alapján készült, ezért az új tagokat elsősorban a program részleteivel kellett megismertetni. Igyekeztünk ezzel kapcsolatban minden kérdésre kielégítő választ adni. Ezenkívül január elsején megváltoztak a közbeszerzésre vonatkozó törvények, és a programunkat összhangba kell vele hozni, mert hamarosan lejár a határidő. Idáig a munkát az is nehezítette, hogy csak a keddi ülésen neveztük ki a tanács illetékes bizottságait, amelyek előkészítik a tanács elé kerülő javaslatokat. A kinevezett bizottságoknak ellenzéki tagjai is vannak, így ők is be lesznek kapcsolva a munkába  – részletezte az elnök, majd arról is beszámolt, hogy nyolc ellenzéki tanácstag javaslatára megtárgyalták a végrehajtó bizottság összetételét, és tisztázták, hogy a  kilenc bizottsági tagból 5 kell hogy a tanács tagja legyen, 4 pedig polgár. Az elfogadottak értelmében átalakították a bizottság összetételét, mondta el Kislinder. Azt is megtudtuk tőle, hogy a helyi közösség vezetősége önkéntes alapon fog működni.
– A tanácselnök és a végrehajtó bizottság elnök volontőr alapon fog dolgozni, viszont úgy éreztük, hogy szükség lenne helyi közösségi titkárra is, ez poszt ugyanis egy ideje nem volt betöltve. Sajnos, a munkaügyi törvény nem teszi lehetővé, hogy valakit alkalmazzunk, ezért a titkár is önkéntes alapon fog dolgozni – hangoztatta az elnök.
A titkár szükségességét az is indokolja, hogy a hk tanácsa nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a polgárokkal való kommunikációra.

– Olyan döntés született, hogy minden munkanap fogadónap. A tanácselnök, a végrehajtó bizottság elnöke és a titkár közül valaki mindig a polgárok rendelkezésre fog állni 8 és 10 óra között – nyilatkozta Kislinder. A polgárokkal való kommunikációt különféle közviták formájában is megpróbálják majd erősíteni, az elnök azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a polgárok elé vigyék a tavalyi zárszámadást. Fontos megszólítani az embereket, és az is lényeges, hogy polgárok jelezzék problémáikat, észrevételeiket, hangsúlyozta Kislinder.

A problémákról szólva az elnök azt is elmondta, hogy az emberek egyre gyakrabban fordulnak hozzájuk szociális jellegű problémákkal. Ezeket a helyi közösség pénzügyi keretéből igyekeznek orvosolni, ezenkívül azonban számos más megkeresés is éri őket, amelyeknek a hk költségvetéséből kell eleget tenni.

– Segítenünk kell a sportegyesületeket, és a kultúrára is előirányoztunk eszközöket. A civil szervezeteket is támogatjuk, de e téren változás lesz. A jövőben a szervezetek terveik, programjaik támogatására pályázhatnak a helyi közösségnél. Az idei költségvetésünk 64 millió dinár, ezt kell felosztanunk a különböző területek között – hangoztatta az elnök.