2024. március 19., kedd

A vajdasági magyar pártok választási tervei

A VMSZ önállóan tervez indulni az előrehozott parlamenti választásokon, a többi párt egyeztet az összefogás lehetőségeiről

Az előrehozott köztársasági parlamenti választások kiírásával aktuálissá vált a kérdés, hogy vajon a vajdasági magyar politikai pártok milyen formában mérettetik meg magukat. Hat pártunk legtöbbje inkább együttesen indulna a választásokon, ezt tükrözi az az egyeztetés is, amelyet a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének kezdeményezésére holnap tartanak meg Óbecsén. Az előzetes nyilatkozatok értelmében ezen a meghívottak legtöbbje részt kíván venni.

CÉL A HATALMI KOALÍCIÓ

A Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsa tegnap esti ülésén döntött a választások kapcsán felmerülő kérdésekről, részletekről. Pásztor István, a VMSZ elnöke az ülést megelőzően nyilatkozott lapunknak. Pásztor azt tervezte indítványozni a Tanácsnak, hogy a VMSZ önállóan induljon a választásokon.

– Arra készülünk, hogy Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István név alatt állítsunk teljes, vagyis 250 jelöltet számláló listát, amely Vajdaság egész területét lefedné, mindenhonnan lennének jelöltek. Önálló választási programmal tervezünk indulni, amely az eddigi politikai prioritások tekintetében egyfajta folytonosságot tükröz majd, ugyanakkor újabb elemek is meg fognak jelenni benne. Meg vagyok róla győződve, hogy az élet folyamatosan újabb fordulatokat és prioritásokat produkál, ezt mindenféleképpen figyelembe vesszük a választási program összeállításakor. Szerintem az elkövetkező tíz napban készülhet el a program. A választási lista valamikor a jövő hét közepe tájékán körvonalazódhat. Remélem, hogy a jövő hét elején elkezdhetjük a listaállításhoz szükséges aláírások gyűjtését. Az lenne az ideális, ha február 10. környékén átadhatnánk listánkat és ezt követően kizárólag a kampányra összepontosíthatnánk. Fontos a kampány, mivel az embereket egyrészről a célkitűzéseinkkel kell megismertetnünk, másrészről pedig ismertetnünk kell, hogy miért különlegesen fontosak az előttünk álló választások, illetve a következő négy év. A következő ciklus semmivel nem lesz összehasonlítható. Ebben az időszakban olyan fontos döntések meghozatalára kerül majd sor, amelyekből a vajdasági magyar közösség nem maradhat ki, mert az hosszú távú károkat okozna a közösségnek – fogalmazott Pásztor.

Azzal kapcsolatban, hogy a választásokat követően a VMSZ mely párttal, vagy pártokkal tudja elképzelni az együttműködést és a koalícióalakítást, Pásztor kifejtette: a VMSZ számára az a prioritás, hogy hatalmi parlamenti pártként politizáljon a következő ciklusban. Csakis a hatalomból valósulhat meg az érdekérvényesítés, nyomatékosította Pásztor.

– A következő négy év kulcsfontosságú az európai uniós csatlakozás szempontjából. Ha ebből kimaradunk, vagy ha ellenzékből próbálunk meg hatni a folyamatokra, akkor szinte semmit nem érhetünk el az érdekérvényesítés terén. A következő ciklusban szinte már teljesen biztos, hogy az alkotmányt is módosítani fogják, ellenzéki pártként erre a folyamatra sem tudnánk érdemben hatni. De ugyanez vonatkozik a nemzeti tanácsokról szóló törvényre, Vajdaság statútumára, a tartomány hatásköreire, az egészségügy, a nyugdíjrendszer és az oktatásügy átalakítására. Maximális prioritás, hogy azokhoz a politikai erőkhöz tartozzunk, amelyek alakítani fogják ezeket a folyamatokat, hiszen csakis úgy érvényesíthetjük a vajdasági magyarság érdekeit – érvelt Pásztor.

Pásztor nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy a választásokon hány képviselői mandátumot szerezhet meg a VMSZ, mert mint megjegyezte, ezt számos tényező befolyásolja.

EGYEDÜL BIZTOSAN NEM

Csonka Áron, a VMDK elnöke az összefogást támogatja. Mint elmondta, a párt több irányba is tárgyalásokat folytat, de legfontosabbként a magyar–magyar összefogást élik meg. Ha a holnapi egyeztetésen nem sikerül közös nevezőre jutniuk a többi magyar párttal, akkor megfontolják, hogy 2012-hez hasonlóan ezúttal is más nemzeti közösségek pártjaival közösen alakítanak listát.

– Önállóan biztosan nem állíthatunk listát, mert anyagi és szervezeti okok miatt nem tudjuk teljesíteni a választási törvényben előirányzott feltételeket. A listaállításhoz szükséges 10 ezer aláírás hitelesítéséhez szinte 600 ezer dinárt kellene előteremtenünk. Ami a holnapi egyeztetést illeti, remélem, hogy minden résztvevő nyílt lapokkal fog játszani és őszintén beszélgethetünk egymással. Az összefogásra nagyon nagy szükség lenne. Tudjuk, hogy milyen fontos feladatok állnak előttünk, például az EU-val folytatott csatlakozási tárgyalások. A felvidéki és az erdélyi magyarság példája bizonyítja, hogy a csatlakozási folyamat során számos jog harcolható ki a nemzeti kisebbségek számára. Emellett fontos megemlíteni Vajdaság statútumát, a hatáskörökről és a nemzeti tanácsokról szóló törvényeket, amelyek szintén megoldásra várnak. A VMDK szerint a megoldás kulcsa az alkotmány módosításában rejlik. Ezek mind olyan témák, amelyek miatt a magyarságnak erős képviselettel kellene rendelkeznie a köztársasági parlamentben. Sajnálattal fogadtuk a hírt, hogy a VMSZ önállóan tervez indulni a választásokon, velük is nagyon szívesen tárgyaltunk volna, de mivel a VMSZ már döntött, ezért csak a többi négy pártot hívtuk meg egyeztetésre – magyarázta Csonka.

Lapunk László Bálintot, a Magyar Remény Mozgalom, Csorba Bélát, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és Szmieskó Zoltánt, a Magyar Egység Párt elnökeit is felkereste a kérdéssel, hogy pártjaik milyen módon terveznek indulni a választásokon. Mindannyian azt válaszolták, hogy mivel támogatják az összefogás ötletét, ezért részt vesznek a holnapi egyeztetésen Óbecsén, és pártjaik ezt követően hozzák meg a végleges döntést. Rácz Szabó Lászlót, a Magyar Polgári Szövetség elnökét is hívtuk, ám nem tudtuk elérni.