2024. április 25., csütörtök

A blogírás mint kereseti lehetőség

Ha valakinek van ideje és tehetsége, akkor blogjával havonta 1000 eurót is megkereshet

Egyre több ember fantáziáját foglalkoztatja a kérdés, hogy a blogírásból meg lehet-e élni, és mennyit lehet keresni vele. Dragan Varagić az egyik legbefolyásosabb szerbiai blogger, akinek a blogja már 8 éve létezik. Egyik közzétett írásában azt taglalja, hogy Zorana Jovanović divattémákkal foglalkozó blogger havonta 1000–5000 eurót is megkeres a blogjával.

– Egy link ára a blogon közzétett írásban akár 500 eurót is ér, ha a teljes írás felületén hirdetnek valamilyen árut vagy szolgáltatást, azért akár 1000 eurót is megfizettetnek. Zorana Jovanović naponta 5–10 órát dolgozik a blogján, ennek az időnek a felét e-mail levelekre, a kommentárokra és a Facebook üzenetekre fordítja – nyilatkozta Varagić.

Szerbiában kevés azon bloggerek száma, akik csupán a szerb nyelven történő blogírásból meg tudnak élni, és ezért a keresetüket a blogjukon bérbe adott reklámfelületekből egészítik ki. Az Autoblog és a PersonalMag azon kevés blogok közé tartoznak Szerbiában, amelyek pusztán a megjelentetett szövegeikből tartják fenn magukat. Volt már példa arra is, hogy a blognak induló oldalak idővel online magazinná vagy hírportállá váltak, mint például a Tracara.com – magyarázza Varagić.

Dragana Đermanović, a PR Pepper ügynökség munkatársa 2008-ban kezdett el blogot írni, és állítása szerint ez nagyon sokat segített neki a munkájában, mivel a blognak köszönhetően az ügyfeleinek a nagy része már megismerkedett a munkájával még mielőtt személyesen találkoztak volna. Đermanović szerint a minőségi és folyamatos blogírással havonta akár 1000–5000 eurót is meg lehet keresni.

– Meg lehet élni a blogírásból, ha elég időt áldoz fel az ember, és jó témákat dolgoz fel. 5000 eurót nem lehet vele megkeresni, de egy igazán jó blogger havonta 1000 eurót is zsebre vághat – mondja Miloš Petrović, befutott blogger.

Petrovićtyal nem ért egyet Branislav Antović, aki divattal foglalkozó blogot ír. Van olyan hónap mikor sok munkája van és jól keres, de vannak olyan hónapok is, amikor semmi sem jön a konyhára, ezért szerinte pusztán blogírásból nem lehet megélni Szerbiában.

A blogokban rejlő komoly üzleti lehetőségek a hirdetések. Egy reklámfelület ára 20-30 eurótól egészen 200-300 euróig terjed. Az ár a blog látogatottságától és az elérhetőségtől függ – magyarázza Dragan Varagić.