2024. március 29., péntek

Szisztematikus rablás... és a cáfolat

A demokraták szerint felelőtlenül költekeznek a városi pénztárból – A távfűtő művek szerint jogtalanul bírálják őket, minden kiadásuk törvényes

A Demokrata Párt városi bizottsága úgy ítéli meg, hogy a hatalmon levő városi vezetőség, Miloš Vučević polgármesterrel az élen, a közös pénztár szisztematikus rablását végzi amellett, hogy már teljesen tönkretették a közműszektort, és több száz pártkáderüknek munkát adtak. Csupán két nappal a közbeszerzéseket szabályozó törvény módosítása előtt Újvidéken több száz apró, legfeljebb 3 millió dinár értékű közbeszerzési eljárást bonyolítottak le. A demokraták közleményükben, dokumentált példaként, kilenc ilyenre térnek ki: a távfűtő művekben egy nap leforgása alatt szervezetten 26 millió dinárral károsították meg a költségvetést, marketingre, nyilvánossággal való kapcsolattartásra ment el a pénz.

Pénznyelő aktivitásokra költöttek: a korporációs felelősség nyomatékosítására indított akcióra, a fogyasztók elégedettségi szintjének mérésére, az új számlázási módszerrel kapcsolatos konzultatív szolgáltatásokra, az alkalmazottak új elszámolási módszerre való felkészítésére, az új számlázási módszer népszerűsítésére és logisztikai támogatására, az energia jelentőségének érdekében megszervezett promócióra, a megfizettetési mutatók javítása céljából indított akcióra, olyan kutatásra, amelynek célja a polgárok érdeklődésének felmérése a kaloriméterek beépítése iránt, a polgárok felvilágosítására a hőszigetelés jelentőségéről, továbbá a médiaelemzések és a sajtócikkek figyelemmel kísérésére.

A törvénnyel ellentétben a közbeszerzések elnevezéséből nem derül ki, mi a céljuk, alkalmazásuk, sem az, hogy a Toplana közvállalat milyen javakat, szolgáltatásokat vásárol és igényel. A beszerzések értékét a törvényes maximumban állapították meg, a legkedvezőbb ajánlatok is elérik a törvényileg lehetséges legnagyobb összeget. A demokraták szerint ez arra utal, hogy az ajánlattevők kapcsolatban voltak a megrendelővel, a pályázat meghirdetőjével. Mindegyik közbeszerzést ugyanaz az öttagú bizottság ellenőrizte, 5 ajánlatdokumentációt ugyanabban az időben bontottak fel, másik hármat 5 perc leforgása alatt. Ez lehetetlenség, és arra utal, hogy a dokumentációt meghamisították. A beszerzéseket összesen hat cég útján bonyolítják le, némelyikben 0 vagy 1 alkalmazottat tartanak nyilván, másokat nem jelentettek be a megrendelt tevékenységek lebonyolítására...

A demokraták kiderítették azt is, hogy a cégek egymással kapcsolatban állnak, egymást túllicitálják, így a „legjobb” ajánlat is a lehető legtöbb pénzt igényli. A Demokrata Párt az összegyűjtött, terhelő dokumentációt átadta a szervezett bűnözés felszámolásával foglalkozó ügyészségnek. Városi bizottságának közleménye kitér arra is, hogy 10 városi alapítású intézmény továbbra sem hajlandó rendelkezésükre bocsátani a közbeszerzésekről szóló információkat. Követelik a polgármester lemondását, szerintük ő áll a törvényszegési hierarchia csúcsán.

A vádakra szinte azonnal reagált a Toplana, rácáfolt állításaikra. Vallja, hogy nem károsította meg a költségvetést, mindegyik összeget a városi képviselő-testület döntésének értelmében használt fel. A támogatásokból a földgázt fizette, a nagyberuházásokra szánt összegből pedig az elavult csövek cseréjét finanszírozta. Állítja, hogy a városi pénztárból származó pénzt kizárólag ilyesmire költötték, semmi másra. A demokraták által felsorolt közbeszerzéseket a vállalat szükségleteinek megfelelően a vonatkozó törvénnyel összhangban bonyolították le. A demokraták vádjában szereplő 9 közbeszerzés közül a Toplana hármat nem is valósított meg, mert végül szükségtelennek ítélték őket, azaz majd akkor fogják lebonyolítani őket, ha majd bejáródik az új elszámolási-számlázási módszer. Egyelőre csak kevés házban alkalmaznak kalorimétert.

A 9 közbeszerzés teljes értéke nem 26, hanem csak 16 és fél millió dinár, ebből a pénzből felkészítették, kitanították alkalmazottaikat a bevezetendő, új rendszer alkalmazására. Ez a távfűtő művek szerint nélkülözhetetlen lépés volt, akárcsak a polgárok felvilágosítása az energiatakarékosság területén. A tervezett és elvégzett közbeszerzések értékét jelentősen csökkentették az előző évek közbeszerzésre szánt összegéhez viszonyítva, ami pedig a bizottságot és az ajánlatok felbontásának módját illeti, a Toplana szerint a demokraták állítása „nem felel meg az igazságnak”. A bizottságalakítást és az ajánlatfelbontást is az akkor érvényben levő törvénnyel összhangban végezték el, társadalmi felelősségtudó közvállalatként minden tevékenységük nyilvános, adataik az újságírók, szervezetek és magánszemélyek számára hozzáférhetők. A demokraták állításai rosszmájúak, és „véletlenül” éppen a választási hadjárat első napjára időzítették őket.