2024. április 24., szerda

Erőszakellenes intézkedések az iskolákban

Az újvidéki Erőszakellenes Koordinációs Testület kedden újabb intézkedéseket léptetett életbe az újvidéki általános és középiskolákban. Az újvidéki polgármester kabinetjének közleményében egyebek mellett az olvasható, hogy a kiskorúak által elkövetett erőszak és bűnözés egyre nagyobb méreteket ölt, ezért folyamodtak az újabb intézkedésekhez.

A megelőző intézkedések kötelező előadásokat, szakmai értezleteket, műhelymunkákat és tribünöket irányoznak elő, mind a diákok, mind a tanárok számára, és ajánlják a szülők szorosabb bevonását a problémák megoldásába.
A koordinációs testület folyamatosan ellenőrzi majd az erőszak-megelőző intézkedések megvalósítását, és javaslatokkal fordul az iskolákhoz. Az akció során a média közreműködésére is számítanak, több olyan műsort és ismeretterjesztő filmet terveznek, amelyek az erőszakos viselkedés közetkezményeire hívják fel a figyelmet.
A koordinációs testület egyik javaslata arra vonatkozik, hogy az iskolai nagyszünetekben több ügyeletes tanár figyeljen a rendre, továbbá külön erőszakellenes iskolai csapatokat szervezhetnének, amelyeknek a tanárok és diákok is tagjai lennének. Az intézkedések része lesz az iskolások táskáinak az esetenkénti ellenőrzése is, ehhez azonban a szülők tanácsának a jóváhagyása szükséges. Az iskolatáskák ellenőrzése nagyon fontos lenne, mert többször előfordult, hogy fegyvert vittek a diákok az órákra.

A szülők tanácsának együttműködésével egyes iskolákban külön egyenruhát terveznek a diákok számára, az intézkedések továbbá előirányozzák, hogy az órák alatt a tanintézmények bejárati ajtóit zárják – írja a Beta hírügynökség.

Az intézkedéseket az iskolások erőszakellenes, bántalmazásellenes protokoljával összhangban hajtják végre. A koordinációs testület a működéséről háromhavi jelentést tesz a városi képviselő-testületnek. A munkába bekapcsolják a rendőrséget, a Szociális Munkaközpontot, az iskolák pedagógiai-pszichológiai szolgálatát és az iskolák igazgatóit.

A városi képviselő-testület a városi közbiztonsági tanács javaslatára az erőszakellenes intézkedések keretében még 2013 májusában megalakította az Erőszakellenes Koordinációs Testületet.