2024. április 25., csütörtök

Jutalom a legjobbaknak

A topolyai bioélelmiszer-termelői kar megjutalmazta eredményes hallgatóit - Fogynak a diákok – állítja a topolyai felsőoktatási intézmény dékánja

Szent Száva napja alkalmából a belgrádi Megatrend Egyetem topolyai bioélelmiszer-termelői kara jutalomban részesítette a 9-es és 10-es átlagosztályzattal rendelkező hallgatóit. Az ünnepség keretén belül néhány végzett diák diplomáját is kiosztották. Dr. Könyves Tibor, a topolyai kar dékánja elmondta, egyetemük mind a 12 karán ezen a napon jutalmazzák meg a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért diákokat, akik az elismerés mellé szerény ajándékot is kaptak.

Dr. Könyves arról is beszámolt, hogy az egyetem topolyai kara az idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.
- Sajnos nagyon sok topolyai nincs tudatában, hogy városukban felsőoktatási tevékenység folyik. A topolyai kar, akár csak az egész egyetemünk, teljes mértékben eleget tesz a szerbiai oktatási törvényeknek, a bolognai rendszer alapján dolgozunk és rendelkezünk akreditációval. Most van folyamatban a reakreditációs eljárás, amelyet minden 5 évben meg kell ismételni. Az egyetemünkön akadémiai, mesteri és doktori képzés is folyik, diákjaink száma pedig 4-5 száz között mozog – mondta el a dékán. Meglátása szerint az évek során csökkent diákjaik száma, de ez a probléma nem csak felsőoktatási intézményeket érinti.

- Egy állandó tendenciát figyelhettünk meg, csökken a diákok száma. Ez sajnos, nem csak a felsőoktatási képzésre jellemző, hanem általánosságban is el lehet mondani, hogy évről-évre kevesebb a diák. Az oktatás egészére rányomja a bélyegét, és ma már nem csak az egyetemek, hanem a középiskolák is harcolnak a diákokért. Különböző promóciókra kényszerülnek és propagálniuk kell az oktatási programjaikat, hogy fel tudják tölteni a létszámot. Azzal is szembe kell néznünk, hogy nap, mint nap újabb és újabb felsőoktatási intézmény akreditálja magát. Ezért is egyre nehezebb megfelelő számú egyetemistát beírni az évfolyamokra – hangoztatta Dr. Könyves, aki szerint nagyon különbözik az egyetemek oktatási színvonala is.

A dékán szerint a minőségi kritériumok szigorodásához az is hozzájárult, hogy külföldi egyetemek jelentek meg a szerbiai oktatásban. A topolyai bioélelmiszer-termelői karnak az évek során sikerült megőriznie az oktatás minőségét, sőt bizonyos szempontból fejlesztették is. Számos nemzetközi projektumokban vesznek részt, s ezáltal a hallgatók nem csak a szakmai ismeretekbe nyernek betekintést, hanem rálátást kapnak a kutatási folyamatokra is, mondta el dr. Könyves.