2024. április 16., kedd

Nagy Préló

Szombaton kerül sor az újabb mulatságra

Február elsején tartják a Nagy Prélót, mely a horvát-bunyevácok táncos ünnepélye, s ami a Bunjevačko Kolo Horvát Művelődési Központ és a Szent Rókus-templom szervezésében valósul meg. A mulatságnak az idén az Ivan Sarić Műszaki Középiskola ad otthont.

Ružica Šimić, a Préló szervezőbizottságának elnöke elmondta, ennek a rendezvénynek jelentése és üzenete is van, a legnehezebb időkben ugyanis a Nagy Préló volt az egyetlen mulatság, mely az társadalmi osztályok közötti egyenlőséget fejezte ki. Hozzátette, az idők változtak, a Préló azonban a mai napig nem veszített jelentőségéből.

Msgr. Andrija Anišić, a szervezőbizottság tagjaként a prélóról elmondta, egy hagyományos népi szokásból alakult ki, melyet tanyákon tartottak a családi házakban akkor, amikor nem zajlottak kinti munkák. Ez egy társadalmi esemény volt, melynek keretében összejöttek az emberek, az asszonyok gyapjút szőttek, a férfiak pedig beszélgettek, meséltek.

– Az elmúlt időszakban több Nagy Prélót is rendeztek, melynek más-más volt a szervezője, ezért az idén szerettük volna velük közösen megszervezni a mulatságot, melyhez néhányan csatlakoztak is, és reméljük, a jövőben mások is társulnak hozzánk, így a mulatság talán akkora lesz, hogy visszakerülhet akár a Sportcsarnokba is.

Andrija Bašić, a szervezőbizottság tagja a részletekről beszámolva elmondta, február elsején gazdag művelődési programmal várják a vendégeket, melynek keretében bemutatják mindazt a gazdagságot, mellyel a horvát-bunyevácok rendelkeznek, 21 órától egészen éjfél utánig pedig megelevenedik az, ami régen a tanyákon zajlott. A belépődíj a vacsorával és italfogyasztással együtt 2000 dinár, a szórakoztatásról a Hajo és a Ravnica zenekar gondoskodik.