2024. április 25., csütörtök

Vízgyár helyett közleményháború

Ivan Bošnjak, Nagybecskerek polgármestere cáfolja a WTE Wassertechnik társaságot

A jelekből ítélve egyhamar nem lesz vízgyára Nagybecskereknek, az építkezés helyett most közleményháború folyik a német WTE Wassertechnik társaság és az önkormányzat között. Megtörténhet, hogy a vita végül majd valamelyik nemzetközi bíróság előtt zárul.

A WTE Wassertechnik társaság és a nagybecskereki (demokraták által vezetett) önkormányzat 2012 áprilisában kötötte meg a 25,6 millió eurós szerződést a vízgyár építéséről, de a kivitelező nem foghatott munkához a jelenlegi (haladók irányította) önkormányzati hatalom kifogásai miatt. Így politikai vizekre terelődött a nagybecskereki ivóvíz problémája, amely 2004 óta tart, amikor is a tartományi egészségügyi felügyelőség a víz magas arzéntartalma miatt betiltotta a városi vízvezeték használatát.

A németek közölték, hogy a szerződés felbontása esetén több millió eurós kártérítést követelnek majd, a január 21-i közleményükben pedig cáfolták Radovan Bulajićnak, a vkt elnökének kijelentését, aki szerint a szerződésben foglaltnak a háromszorosába kerülne majd a vízgyár, hangsúlyozva, hogy marad a szerződésbe foglalt 25,6 millió eurós ár.

Hétfőn közleményt adott ki a nagybecskereki polgármesteri hivatal is, amelyben Ivan Bošnjak (SZHP) polgármester arra emlékeztet, hogy a szerződésig a korábbi hatalom tárgyalásos úton jutott el, miután a versenypályázaton nem volt olyan jelentkező, aki eleget tett volna a követelményeknek. Szerinte nem adottak a vízgyár megépítéséhez szükséges törvényes feltételek. A polgármester arra is emlékeztet, hogy a legutóbbi tárgyaláson a felek megegyeztek abban, hogy kerülik a közvéleményt, közben tudomása szerint most egyes belgrádi marketingügynökségek és médiaházak képviselik a másik fél álláspontját. Mindez nyugtalanítja a közvéleményt, az eset a korábbi és a jelenlegi hatalom leszámolásává fajult. Korábbi nyilatkozataik miatt pedig fenyegetik, és nyomásgyakorlásnak vannak kitéve egyes tisztségviselők – áll a polgármesteri hivatal közleményében.