2024. április 25., csütörtök
TENISZ

A svájciak még rettegnek

Marco Chiudinelli: A csütörtöki sorsolásig nem hiszem el, hogy Đoković nem játszik – Stanislas Wawrinka ma este érkezik

A Davis-kupa Világcsoportja Szerbia–Svájc meccsét péntektől vasárnapig az újvidéki SPENS nagycsarnokában tartják meg. Mindkét válogatott tartalékos összeállításban lép fel, a vendéglátóknál így a 2010-ben serlegnyertes gárdából csak a párosra szakosított Nenad Zimonjić lesz itt, a vendégek pedig a volt világelső Roger Federer nélkül érkeztek, ami nem meglepetés, hisz különben is csak elvétve vállalta a válogatottságot. A szerb csapat tegnaptól az eredetileg benevezett teljes összeállításban edz a helyszínen, hisz megérkezett Filip Krajinović és Ilija Bozoljac is, a svájci csapatból pedig a tegnapi sajtóértekezleten hiányzott még Melbourne újdonsült bajnoka, Stanislas Wawrinka és Severin Lüthie kapitány, akiket ma délután, esetleg az esti órákban várnak.

Az Australian Open győztese, Stanislas Wawrinka még hiányzott a svájci csapatból keddi sajtótájékoztatón (Fotó: Ótos András)

Az Australian Open győztese, Stanislas Wawrinka még hiányzott a svájci csapatból keddi sajtótájékoztatón (Fotó: Ótos András)

Ilyen körülmények között a vendégek legidősebbje, a 32 éves és a ranglistán 180. Marco Chiudinelli kapta a legtöbb kérdést, míg a finn származású Henri Laaksonen (208), és Michael Lammer (441) meglátásaira és véleményeire csak egyes svájci kollégák voltak kíváncsiak.

A 12 meccsen 16 egyénit és három párost játszott Chiudinelli úgy tartja, hogy Svájc a találkozó esélyese.

– Tudjuk, hogy Stanislas kimerülten érkezik Újvidékre, neki azonban az ilyesmi sose jelentett gondot. Tavaly például az Australian Open után ott volt a csehek elleni genfi meccsen, úgyszintén az US Open után Neuchatelben is megjelent, amikor Ecuador volt az ellenfél, noha mindkét nagy tornán, csak egy héttel a Davis-kupa előtt drámai öt játszmásokat vívott Novak Đokovićtyal. Tetejében jól is játszott, két egyest és egy párost megnyert, a csehek ellen pedig velem játszott párost, s csak öt játszmában veszítettünk, másnap pedig Berdychtől csak nagy négy játszmás csatában kapott ki. Mivel tőle most is két győzelmet várunk, világos, hogy nem kimondott, de eleve esélyesek vagyunk.

A svájci számára nem talány a kényszerhelyzetben szereplő szerbiai teniszezők képessége.

– Zimonjićról nem is mondok véleményt, hisz valamennyien tudjuk, hogy milyen jó páros játékos. Lajović szépen játszott Melbourne-ben, Bozoljac már veterán, aki esetenként csodákra képes, Krajinović pedig tehetséges, de még tapasztalatlan. Nem lepne meg, ha Lajović mellett egyesben Bozoljac kapná a kapitány bizalmát.

Érdekelt, hogy mikor értesült arról, hogy Novak Đoković nem szerepel, és mire gondolt abban a percben.

– Úgy tudtuk, hogy a Đoković elleni negyeddöntő után mond véglegeset, ami meg is történt. A kapitány azonnal értesített bennünket, és nem titok, hogy csapattársaimmal együtt megkönnyebbülést éreztünk, hisz e módon esélyessé léptünk elő. Én viszont ég nem hiszem, hogy Đoković biztosan kimarad a csapatból. Holnapig még megjelenhet, s ha mégis fellép, Szerbiának nagyobb győzelmi esélyt adok.

Chiudinelli e némi félelemnek is tekinthető visszafogottsága alighanem indokolatlan, mert Đoković játékára a minimálisnál is kisebb az esély. Éppen Kopaonikon síel, s majd csak másfél hét múlva áll újra teljes edzésbe, hogy felkészülten érkezhessen Dubajba, ahol a címvédő lesz. A sikertelen melbourne-i epizód után aligha van kedve újra Wawrinkával játszani, s a visszavágót egy másik, a saját maga által megválasztott pillanatra halasztja. A volt világelső alighanem úgy látja, hogy Újvidéken többet veszíthetne, mint nyerhetne, még akkor is ha valaki úgy gondolja, hogy cserben hagyta a válogatottat, és megfutamodott a Wawrinka elleni újabb megmérettetés elől.

Tegnap két szerbiai szerepelt az e heti tornákon. Aleksandra Krunić nem használta ki az alkalmat és Pattaya Cityben veszített az ismeretlen thai Nicha Lertpitaksinchaitól, míg a Sarm es-Sejk-i futures rajtján Györe László két játszmában győzte le az ukrajnai Igor Lahnót. A zentai a 2. fordulóban a torna első kiemeltjével, a 20 éves és a ranglistán 266. spanyol Roberto Carballes Baenával találkozik.

@sz = cs.