2024. március 29., péntek
ZENTAI NYUGDÍJAS-EGYESÜLET

Költségvetési támogatást szeretnének

Zenta Község Nyugdíjas-egyesülete még a múlt év végén kérelemmel fordult a községi önkormányzathoz, hogy tevékenységüket támogassák a községi költségvetésből. A kérésük teljesítését az önkormányzat a transzfereszközök lecsökkenésére és az előző évben vállalt kötelezettségekre hivatkozva elutasította, de reményüket fejezték ki, hogy a későbbiek folyamán képesek lesznek anyagilag is támogatni az egyesület munkáját.

Radovan Boljanović, a nyugdíjasok érdekvédelmét végző szervezet elnöke lapunknak elmondta, hogy mivel egyesületük pártoktól független, jótékonysági tevékenységgel foglalkozik, így az lenne a rendjén, hogy a Szociális Védelmi Központhoz és a Vöröskereszt helyi szervezetéhez hasonlóan a nyugdíjasok szervezete is haszonélvezője legyen a községi költségvetésnek, már csak azért is, mert több vajdasági községben is az önkormányzat támogatásban részesíti a nyugdíjas-egyesületeket.
Zenta község területén egyébként 6130 nyugdíjast tartanak nyilván, s közülük 4350-en tagjai a szervezetnek – mondta el az egyesület elnöke.
– Lényegében Zenta polgárai közül minden negyedik nyugdíjas, ezért az egyesület megsegítése az önkormányzat érdeke is egyben – jegyezte meg Boljanović, s hozzáfűzte, hogy az általuk kért 1,2 millió dinárt a tagságuk szükségleteinek a kielégítésére fordítanák.
A kért összegből 650 ezer dinárt élelmiszert és tisztálkodási szereket tartalmazó segélycsomagok kiosztására fordítottak volna, a többiből az egyesület tagjai számára kamatmentes kölcsönlehetőséget szándékoztak nyújtani, valamint egyszeri pénzsegélyt osztottak volna, emellett a Nyugdíjas (Penzioner) című kétnyelvű lap kiadását szándékozták megoldani – mesélte az egyesület elnöke. Hozzáfűzte: elégedetlenek az önkormányzat hozzáállásával, s nem értik, hogy mivel „érdemelték ki” ezt a bánásmódot.

Az egyesület egyébként a befolyt tagsági díjból ez idáig is biztosított kamatmentes hitelt és egyszeri anyagi támogatást a rászoruló nyugdíjasoknak. Az elmúlt időszakban a község segítségével szociális kártyát dolgoztak ki mindazok számára, akiknek a nyugdíja nem haladja meg a 20 ezer dinárt, s ennek alapján több mint 600 segélycsomagot osztottak ki. Ezenkívül az egyesület helyiségeiben hetente három, a helyi közösségek épületeiben pedig egy alkalommal szerveznek ingyenes vérnyomásmérést. Különböző közösségi rendezvényeket (teadélutánokat, versenyeket) is rendeznek, az egyesület női aktívájának keretében működő kézimunka-szekció tagjai pedig vajdasági szemléken is részt vesznek. Emellett kirándulásokat és jogi tanácsadást szerveznek az egyesület köré tömörülő nyugdíjasok számára.

A rendszeres, költségvetésből történő támogatásból folyamatos jótékonysági és érdekvédelmi tevékenységet tudnának végezni, ezzel is hozzájárulva a községben uralkodó szociális problémák megoldásához – jegyezte meg a zentai nyugdíjas-egyesület vezetője.