2024. április 20., szombat

180 nap humanitás

A Proleće pékség jóvoltából a Žarko Zrenjanin iskola középiskolás diákjai is kapnak uzsonnát

Pénteken került sor a Proleće pékség és a Žarko Zrenjanin Gyógypedagógiai Általános és Középiskola közötti együttműködési szerződés aláírására, amivel a pékség vállalta, hogy egy évig biztosítja az uzsonnát a középiskolás diákok számára.

Milimir Vujadinović, a városi tanács szociális ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy egy újságíró neki feltett kérdése, majd egy rövid cikk az iskola diákjainak nehéz helyzetéről hívta fel a figyelmét erre a problémára, így felvette az iskola igazgatónőjével a kapcsolatot, hogy együtt megpróbáljanak megoldást találni a gondokra.

– Az iskola különféle támogatások, adományok jóvoltából az általános iskolások ingyenes uzsonnáztatását meg tudja oldani, a középiskolás diákok uzsonnájára azonban már nem jut pénz. Ezeknek a diákoknak a többsége nehéz körülmények között él, és nem tudnak önerőből uzsonnát venni maguknak, viszont az iskola sincs abban a helyzetben, hogy ezt a problémát megoldja. Összesen 114 diákról van szó, és úgy gondoltuk, megpróbálunk a második félév idejére támogatót szerezni, aki vállalná, hogy segít megoldani ezeknek a diákoknak az ingyen uzsonnáztatását, ezért egy akciót indítottunk A humanitás 100 napja elnevezéssel, az aktuális iskolai félév ugyanis száz napig tart. A Proleće pékség tulajdonosában nagyon hamar partnerre találtunk, aki azonban csak úgy volt hajlandó segíteni, ha ezeknek a fiataloknak egész évben biztosíthat uzsonnát, így lett végül az akció neve A humanitás 180 napja, hiszen az iskolaév száznyolcvan napig tart. Az év folyamán a pékség mintegy húszezer uzsonnát fog leszállítani, a város pedig magára vállalta a nyereségadó kifizetését, ami 200 ezer dinárt tesz ki – mesélte a tanácsos.

Jovanka Tešanović, az iskola igazgatónője elmondta, a diákok nagy része olyan családok gyermeke, amelyek szociális segélyből élnek, és nyolcvan százalékuknak az iskolai uzsonna jelenti az egyetlen étkezésüket a nap folyamán.

– A Don Don pékségtől immár két éve napi szinten harminc kenyeret kapunk, a szabadkai Általános Ügyészségtől is rendszeresen érkeznek támogatások, valamint időnként vállalatok, egyesületek, intézetek is adományoznak az iskolának, ami úgyszintén sokat jelent nekünk. Az általános iskolában 133 diákunk van, és nyolcvanegyen kapnak ingyen uzsonnát, melyet a város fizet, habár ennél jóval több olyan gyermek van, aki úgyszintén rászorulna, de a szülei nem tudták az ingyenes uzsonna kérvényezéséhez szükséges dokumentációt összeszedni. Sajnos azok a gyerekek, akik átkerülnek a középiskolába, továbbra is ugyanolyan nehéz anyagi körülmények között élnek, mint korábban, uzsonnát azonban már nem kapnak, ezért az adományok egy részéből igyekeztünk nekik is valamilyen uzsonnát biztosítani, még ha szegényesebbet is, mint az általános iskolába járó gyerekeknek. A Proleće pékségnek köszönhetően ez a problémánk most megoldódik, amiért nem tudok elég hálás lenni, és ugyanúgy köszönettel tartozom az újságíróknak, akik hírt adnak rólunk, illetve a városnak, hogy segít bennünket – mondta az igazgatónő.

Agron Martinaj, a pékség képviseletében még hozzátette, a szerződés aláírásával – mellyel hozzájárulnak a fiatalok étkeztetéséhez –, egyben példát is szeretnének mutatni másoknak, más vállalkozóknak is, s arra biztatni őket, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek ők is, hogy egyetlen ember, egyetlen gyermek se maradjon éhes.