2024. április 16., kedd

Kommasszációról, vegyszerekről...

A bácsfeketehegyi Gazdakör téli előadásairól

A kommasszáció legidőszerűbb kérdéseinek megvitatásával megkezdődtek a Gazdakör által szervezett téli előadások, és egészen a tavaszi munkálatok kezdetéig fognak tartani.

– A folyamatban levő tagosításról az elkövetkező hetekben még egészen biztosan tárgyalunk majd, mert ezeket a kérdéseket aprólékosan meg kell vitatnunk. A folytatásban pedig cégek bemutatóira kerül sor, amelyeket minden évben megtartunk, hogy halljuk, mit mondanak a legújabb kínálatról vegyszerek és vetőmag tekintetében egyaránt. Számunkra ebből a szempontból azonban most is a topolyai mezőgazdasági szakszolgálat (volt kutatóintézet) mérései lesznek a legfontosabbak. A vetőmag-nemesítők ugyanis gyakran ideális körülmények között termesztett hozamokról számolnak be, a szakszolgálat viszont az ezen a vidéken egyforma feltételek mellett termesztett növények hozamát hasonlítja össze, és ezek az adatok számunkra megbízhatóbbak lehetnek – hallottuk Bácsi Gábortól, a Gazdakör vezetőségi tagjától.

A téli beszélgetések során szó lesz majd a génmódosított növények termesztésének tilalmáról, a biotermesztés lehetőségeiről és az extenzív baromfitenyésztésről is, ami szintén fontos lehet a kisgazdaságok számára.

– A kisgazdaságok kitörési lehetősége a biotermelésen kívül a géphasználati körök, a szövetkezés egy formájának kialakítása is. A vegyszermentes termelés, a többi között a gyümölcstermelés is a kistermelők megkapaszkodásának esélye. A gyümölcstermelésről egyébként szeretnénk a nyár vagy ősz folyamán egy nemzetközi tanácskozást is rendezni. Ezt jó lenne összekötni a meggy tájjellegének levédésével, mert ezáltal szintén esélyünk lenne betörni az európai piacra – mondta Bácsi Gábor.