2024. április 25., csütörtök
HOLOKAUSZT-EMLÉKNAP

Brüsszel büntetendővé tenné az emberiesség elleni bűnök tagadását

Az Európai Bizottság (EB) arra kéri az uniós tagállamokat, hogy tegyék büntethetővé az emberiesség elleni bűnök tagadását – derül ki a brüsszeli testületnek a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából hétfőn közzétett közleményéből. A bizottság emlékeztet: 2008-ban a tagállamok egyhangúlag fogadták el azt a keretmegállapodást, amelyben vállalták, hogy a törvény eszközével lépnek fel a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen. A bizottság szerint ugyanakkor az EU 28 tagországa közül 19-ben a jog nem lép fel kellő szigorral az emberiesség elleni bűnök tagadása, relativizálása ellen.

A behavazott berlini Holokauszt-emlékhely. A Bundestag is alkalmi ülésen emlékezett meg a Reichstagban a nemzetközi holokauszt-emléknapról és az auschwitzi haláltábor felszabadításának 69. évfordulójáról (Fotó: Beta/AP)

A behavazott berlini Holokauszt-emlékhely. A Bundestag is alkalmi ülésen emlékezett meg a Reichstagban a nemzetközi holokauszt-emléknapról és az auschwitzi haláltábor felszabadításának 69. évfordulójáról (Fotó: Beta/AP)

„Az Európai Unió nemzetei között immár béke van, de van még egy kihívás, folytatnunk kell a toleranciáért vívott küzdelmet saját társadalmainkban” – idézi a közlemény Viviane Redinget, a bizottság alapjogokért felelős tagját. Soha senkinek sem szabadna megtapasztalnia a gyűlöletbeszédet vagy gyűlölet-bűncselekmény áldozatává válnia – tette hozzá a luxemburgi politikus. A bizottság idén kétoldalú megbeszéléseket kezdeményez azokkal a tagállamokkal, ahol úgy véli, nem megfelelőek a jogszabályok.

A bizottság azt is közli, hogy egyelőre nincs lehetősége arra, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson emiatt a tagállamok ellen. Ezt a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése előtti keretmegállapodások esetében egyelőre nem teheti meg az EB. A testület ugyanakkor emlékeztet rá, hogy 2014. december 1-jétől már ehhez is joga lesz. A bizottság azt is világossá tette, hogy rávilágít a tagállamok jogalkotási jellegű elmaradásaira e téren, de konkrét incidensekbe nem avatkozik be és nem is fog beavatkozni, ez a tagállami igazságszolgáltatás feladata

Hétfőn megemlékezések sorozatát tartották Európa-szerte, így az ENSZ bécsi központjában, ahol az emlékezés kötelességét, és a fiatal generációk tanításának fontosságát hangsúlyozták. Az ENSZ tagállamai azzal a felismeréssel nyilvánították január 27-ét a holokauszt áldozatainak emléknapjává, hogy az örök intés legyen a gyűlölet, a rasszizmus és az előítéletek ellen.

Az UNESCO párizsi székházában is hasonló megemlékezést tartottak, Auschwitzot pedig az izraeli parlament számos tagja kereste fel a láger felszabadításának 69. évfordulóján.