2024. április 19., péntek

Megállapodás nélkül Brüsszelben

Az igazságszolgáltatás és a szerb községek közösségének kérdése továbbra is nyitott

Ivica Dačić és Hashim Thaçi szerb, illetve koszovói kormányfőknek hétfőn este nem sikerült megállapodniuk az igazságszolgáltatásról és a koszovói szerb községek közösségéről. Ebben a témában ez volt a második sikertelen tárgyalási kör. A kormányfők február 12-én ülnek ismét tárgyalóasztalhoz.

Dačić elmondása szerint a belgrádi és a pristinai fél igencsak eltérő módon vélekedik a szóban forgó két területről, nem egyszerű egymáshoz közelíteni az álláspontokat. Pristina továbbra is kitart amellett, hogy a Kosovska Mitrovica-i Alapfokú Bíróság hatáskörébe nem csak a négy, javában szerbek lakta észak-koszovói községnek kellene tartoznia, hanem három, délebbre fekvő, albán többségű községnek is, magyarázta Dačić, mondván: ha Belgrád ebbe belegyezne, akkor nem érvényesülne a nemzeti részarányosság elve. Annak ellenére, hogy Szerbia hamarosan az előrehozott köztársasági választásokra fog készülni, február 12-én a belgrádi fél Brüsszelbe utazik és igyekszik közös nevezőre jutni a szóban forgó két, kulcsfontosságú téma kapcsán, nyomatékosította a szerb kormányfő.

Thaçi röviden csak annyit mondott, hogy bár nem sikerült megállapodniuk, a tárgyalásokban előrelépés történt.

A Belgrád–Pristina-párbeszédben közvetítő Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője elégedettségének adott hangot, hogy a felek minden tőlük telhetőt megtesznek a párbeszéd során.

– Nem csak a szóban forgó két témával foglalkoztunk. A Kosovska Mitrovica északi részében megismételendő helyhatósági választásokról és a rendkívüli szerbiai parlamenti választásokról is beszélgettünk. A két kormányfő rendkívül komolyan áll hozzá a párbeszédhez – nyilatkozta Ashton.