2024. április 23., kedd

Németország nem boldogul bevándorlók nélkül

A pénzügyminiszter szerint hazája rá van utalva a külföldi munkavállalókra

Németország fejlődéséhez elengedhetetlen a munkavállalók bevándorlása – fejtette ki tegnap a Bild am Sonntagnak adott interjújában Wolgang Schäuble pénzügyminiszter, a konzervatív CDU politikusa, bírálva a bajor testvérpártot, a CSU-t az uniós társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátása körüli vitában képviselt álláspontjáért.

Schäuble kiemelte, hogy az unióban a határok ugyan leomlottak, de a nagy gazdasági különbségek megmaradtak, ami óhatatlanul feszültségeket gerjeszt. „Németországban viszont senkinek sincs oka arra, hogy gyűlölködést keltsen másokkal szemben.” Szerinte Németország az uniós integráció első számú haszonélvezői közé tartozik, és nem boldogul bevándorlók nélkül. „Rá vagyunk utalva arra, hogy jöjjenek hozzánk a munkavállalók. A beteg- és idősápolási rendszer már nem is működne nélkülük” – emelte ki Schäuble.

A CSU szerint az, „aki csal, az repül” elvet követve szigorítani kell a bevándorlókra vonatkozó szabályokon, hogy megakadályozzák az úgynevezett szegénységi – a munkavállalás helyett a szociális segélyek megszerzését célzó – bevándorlást. A bajor konzervatívokat ezért a megfogalmazásért széles körben jobboldali populizmussal, a bevándorlók elleni hangulatkeltéssel vádolták meg.