2024. március 29., péntek

Silány minőségű gázt szolgáltatnak

Újvidéken több százan gyűltek össze

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat újvidéki épülete előtt tegnap délben a kemény fagy ellenére több száz elégedetlen polgár gyűlt össze, egyebek mellett a decemberi gázszámlájukon feltüntetett összeg kivizsgálását, azaz ellenőrzését követelték. A tiltakozást a Prosperitet Energia-fogyasztóvédelmi Egyesület szervezte. Radomir Ćirilović elnök elmondta, hogy az elmúlt napokban 3500-nál is több panaszlevél, telefonos panasz érkezett az elégedetlen vajdasági, sőt szerbiai gázfogyasztóktól.

A tiltakozók a gázszámlák ellenőrzését követelték (Fotó:  Ótos András)

A tiltakozók a gázszámlák ellenőrzését követelték (Fotó: Ótos András)

– Azt akarják bemagyarázni nekünk, hogy decemberben több gázt fogyasztottunk, mint novemberben, pedig a hőmérsékleti grafikonokon jól látszik, hogy szinte semennyivel sem volt hidegebb a hónap, tavaszinak mondhattuk az időjárást. Egyesek 2 és félszer tetemesebb számlát kaptak, mint az előző hónapban. Ez mindenekelőtt vajdasági gond, hiszen itt 180 ezer házban használnak gázt. Kitoltak velünk, alacsony energiaértékű gázt adnak, a forgalmazók pedig azzal érvelnek, hogy országos viszonylatban ugyanannyi gáz fogyott, mint máskor, ilyen hőmérséklet mellett. Tudnunk kell, hogy miután az elmúlt évben többször is megdrágították a szolgáltatást, a családok csaknem egyharmada áttért más fűtési módra. Az elhasznált gázmennyiség tehát valóban azonos, de sokkal kevesebb ház között oszlik meg, ezért tetemesek a számlák – magyarázta Ćirilović. Elmondta azt is, hogy a hálózatba szivattyúzott gáz energiaértékének nem lenne szabad 34 000 kJ alattinak lennie, ennek ellenére a házakba sokkal kisebb energiaértékű fűtőanyag került. Ezért történik meg az, hogy a gáz csak nagyon nehezen gyullad meg, sárgás-vöröses lánggal ég, nem nyújt kellő hőmérsékletet. Sok polgár azért panaszkodott, mert korszerű kályháik decemberben maguktól kikapcsoltak, a hónap folyamán 10–15 alkalommal is használhatatlanokká váltak. Ezekben a kályhákban már van gázelemző berendezés, amely rossz minőségű fűtőanyag esetén kikapcsolja a rendszert.

Ćirilović elmondta azt is, hogy a gázforgalmazók a hazai, silány gázt is olyan áron számlázzák, mint az oroszt, a behozatalit, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a számlák indokolatlanul felduzzadjanak.

A tegnapi tiltakozáson követelték azt is, hogy hozzanak létre egy független, akkreditált szerbiai gázelemző laboratóriumot, amely a fogalmazótól függetlenül megállapítaná a minőség mutatóját napi szinten. Követelik a fogadást az illetékes minisztériumtól, továbbá azt, hogy azoknak a fogyasztóknak, akik nem akarják kiegyenlíteni az indokolatlanul nagy számlákat (de anyagilag nem is lennének képesek erre), ne számoljanak fel késedelmi kamatot addig, ameddig a számlák felülvizsgálása tart. Százalékarányos kimutatást kérnek arról, hogy decemberben milyen mértékben keverték a behozatali gázt hazaival.