2024. április 25., csütörtök

Dragan Popović az idei kitüntetett

Az újvidéki képviselő-testület pénteki díszülésén egyetlen napirendi pont szerepelt: a Februári Díj odaítélése

Siniša Sević, a képviselő-testület elnöke az ülés előtt kijelentette, indítványozta, hogy a Parking servis közvállalat február 1-jén ne fizettesse meg a parkolási díjakat a városban.

A képviselő-testület ülése egyperces néma felállással kezdődött, a nemrég elhunyt Zdravko Mutin tiszteletére, aki 1983 és 1984 között vezette a városi parlamentet.
A városi ünnepnap-meghatározó bizottság az idén dr. Dragan Popovićnak ítélte oda a Februári Díjat, ezt a városi képviselők egyhangúlag elfogadták.

Dr. Dragan Popović a Műszaki Egyetem professzora és a Telvent DMS vállalat alapítója. A díjat az elektroenergetika terén elért eredményeiért és a magasan képzett fiatal szakértők munkába állításáért nyerte el. Popović több mint 50 tudományos munkát közölt külföldi folyóiratokban, számos külföldi konferencián vett részt, itthon pedig több mint 60 munkája jelent meg. Kezdeményezte és állandósította a Műszaki Egyetem és világ legnevesebb elektroenergetikai vállalatainak együttműködését, továbbá alapítója a Schneider Electrics DMS NS gazdasági társaságnak.

Az idén a Februári Díjjal járó pénzjutalom 127 000 dinár.
A díjat hagyományosan február 1-jén adják át, annak emlékére, hogy Mária Terézia osztrák császárnő és magyar királynő 1748-ban ezen a napon nyilvánította Újvidéket szabad királyi várossá. A Februári Díjjal minden évben egy olyan újvidéki polgárt tüntetnek ki, aki munkásságával, példaértékű viselkedésével hozzájárult Újvidék szellemiségének és hagyományainak megőrzéséhez.