2024. március 29., péntek

Szerves savak, több tápanyag az algáknak

Mészáros Gábor: A szennyezést majd csak tavasszal érzékeljük a Palicsi-tó turisztikai részében

December 23-a és január 9-e között a nagyobb mennyiségű rendkívül szennyezett szerves sav gondot okozott a szennyvíztisztítónak, így nem megfelelően megtisztított víz jutott a Palicsi-tóba. A szakemberek szerint a mostani szennyezés majd csak tavasszal érezteti a hatását. A Vízművek és Csatornázási Közvállalat jelentette az esetet az illetékes felügyelőségeknek.

Sugár György, a Vízművek és Csatornázási Közvállalat műszaki igazgatója a Politika napilapnak nyilatkozva elmondta, nem egyedi esetről van szó, ám ekkora mennyiségű szerves savra még nem volt példa. Rámutatott, általában egy liter szennyvízben 30–300 milligramm illékony szerves anyagot mérnek. Ritkán történik meg, hogy ezek az értékek meghaladják az 500 milligrammot. Január 8-án azonban 37 000 milligrammot, egy nappal később pedig 43 000 milligrammot mértek. Ez a szervessav-mennyiség elpusztította azoknak a baktériumoknak a 60 százalékát, amelyek a szennyvízben található vegyi elemek megsemmisítését végzik. A műszaki igazgató kiemelte, két hétre volt a baktériumoknak szüksége ahhoz, hogy regenerálódjanak, és kellő mértékben, 1 milligramm alá csökkentsék a foszformennyiséget a szennyvízben. Ez idő alatt pedig a szennyvíztisztító kénytelen volt a nem kellő mértékben megtisztított vizet a Palicsi-tóba engedni.

A környezetvédelmi felügyelő az élelmiszeriparra gyanakszanak, így a kommunális felügyelővel a bejelentés után körbejárták a szabadkai üzemeket, ám semmilyen rendellenességet nem észleltek. Így azt feltételezik, hogy van egy olyan üzem is a városban, amely működése nincs bejegyezve.

Hogy a szennyezés milyen hatással lesz a Palicsi-tó élővilágára, Mészáros Gábor biológust, a Protego Környezet és Építészeti Örökség Védelmi és Fejlesztési Egyesületének tagját kérdeztük.

– Amikor jelentősebb mennyiségű, nagyon szennyezett szennyvíz érkezik a szabadkai szennyvíztisztítóba, akkor a tisztításban részt vevő baktériumok nem tudják ezt a mennyiséget gyorsan feldolgozni a tisztító kapacitása miatt. A vizet pedig megállítani, feltartóztatni nem lehet, vagy csak ideiglenesen a folyamatosan érkező szennyvíz miatt. Ezúttal is jelentősebb mennyiségű nem megfelelő pH-értékű szennyvíz érkezett a tisztítóba, ami felborította a fizikai-vegyi folyamatokat a tisztítás során, így azok a szerves anyagok – a foszfor és a nitrogén – amelyek egyébként tápanyagként szolgálnak a növényeknek, a tóba kerültek. Ez a táplálék okozza az algaburjánzást is. Ez nem egy új jelenség, hiszen a múlt évben is volt rá példa. Sajnos ez a szennyvíztisztító konstrukciójában történt mulasztásoknak köszönhető. Szükség lenne ugyanis egy olyan külön egységre, amely ilyen esetben be tudná fogadni a vizet – emelte ki Mészáros Gábor.

– Létezik ugyan egy terület a szennyvíztisztító mellett, amelyet a magas vízálláskor használnak, ide terelik el a felesleges vízmennyiséget. Jelentősebb szennyezés esetén azonban nem lehet elzárni a vizet, és a megtisztított vizet más irányból a tóba vezetni. Nem tudja magát a víztisztító megvédeni a nagyobb mennyiségű, nagyon szennyezett víztől – részletezte.

Mészáros Gábor rámutatott, a Palicsi-tavon átfolyik a víz. Ez lassú folyamat, legalább 3-4 hónapra van szükség ahhoz, hogy az a víz, ami bejutott a tóba, továbbfolyjon, éppen ezért a nem kellő mértékben megtisztított víz miatt megemelkedett tápanyagok majd csak három hónap múlva éreztetik a hatásukat a tó negyedik, turisztikai szakaszában.

Várhatóan elszaporodnak majd az algák a tó vizében. A téli időszakban – mivel az alga is csak egy növény – a hibernálás időszakában van, lenn a tó fenekén. A burjánzás akkor történik, amikor a hőmérséklet eléri nap közben a 15 Celsius-fokot – magyarázta a biológus.

– A tó valós problémája tehát nem az iszap, hanem az, hogy folyamatos a szennyezés. Sajnos a szennyvíztisztító csak addig stabil, amíg nem kell nagyobb mennyiségű vizet feldolgoznia. Szabadkán pedig, ahol a háztartási szennyvíz és a csapadékelvezetés is ugyanazon a vezetéken halad, gyakran megjelenik a nagyobb vízmenyiség a tisztítóban. És ekkor sem a háztartási szennyvíz okoz nagy gondokat, hanem a gyárak, amelyek időnként lemossák a termelőüzemeket, amihez vegyi anyagokat és jelentősebb vízmennyiséget használnak – mondta.