2024. március 29., péntek

Lassú, de sokkal olcsóbb

A vasúti hálózat újjáélesztését sürgetik a bánáti önkormányzatok

A bánáti vasúti hálózat újjáélesztése sokat jelentene a vidék gazdaságának, de még fontosabb lenne az utazó diákok és egyetemisták számára. Mert igaz, hogy a vasúti szerelvények jelenleg csak ritkán, ráadásul 30-40 km-es átlagsebességgel közlekednek, a jelenlegi pénztelenségben azonban mérvadó, hogy vonaton utazni jóval olcsóbb, mint autóbuszon. Ezért a bánáti körzetek képviselői hamarosan közös kezdeményezéssel fordulnak az illetékesekhez a vasúti hálózat újjáélesztésére, közölték a közép-bánáti körzet tanácsának minapi ülésén.

Közép-Bánát önkormányzatai egyébként már hosszabb ideje kezdeményezik az egykor jó hírű bánáti vasúti közlekedés felújítását és korszerűsítését. Nagybecskerek mint Bánát gazdasági és oktatási központja érdekelt abban, hogy a vidéken élő diákok, egyetemisták és dolgozók minél olcsóbban utazhassanak az iskolába, illetve a munkahelyükig. Ugyanakkor a régió gazdasága is igényli az olcsóbb áruszállítást. Követelésükről tájékoztatták a Szerbiai Vasutak közvállalatot, amelytől elsősorban a tízes közlekedési folyosóval párhuzamosan a Pancsova, illetve Belgrád irányába haladó vasútvonal újjáélesztését sürgetik. Sűríteni kell(ene) a járatokat, amihez legalább még egy vasúti szerelvényre lenne szükség. A menetrendet is idomítani kell a tanítás idejéhez.

Persze mindezt a szerbiai vasutak jelenlegi állapotában és az általános gazdasági helyzetben nyilván nem lesz könnyű megvalósítani. Tavaly volt 130 éve annak, hogy elindult az első gőzmozdony Nagykikinda és Nagybecskerek között. A több mint egy évszázaddal ezelőtt kiépített 760 km hosszú bánáti vasúti hálózat a legsűrűbbek között volt. A múlt század kilencvenes éveiig Bánátban éves szinten több mint kétmillió utasa volt a vasútnak, most ez a szám alig haladja meg a 73 ezret. Két évtizeddel ezelőtt 16 szerelvénnyel rendelkezett a bánáti vasút – ma néggyel. A nagybecskereki vasútállomásról jelenleg csak Belgrád, Szabadka, Nagykikinda, illetve Zsombolya irányában lehet vonaton utazni. Újvidékre, Szécsányba vagy Versecre viszont már nincs járat.