2024. április 23., kedd

Samba-Panza egy évig vezethet

A mintegy ötven afrikai ország között csupán három akad, amelynek elnöki tisztségét hölgy tölti be. A Közép-afrikai Köztársaság élére épp a napokban került ideiglenes államfő, Catherine Samba-Panza személyében, aki előzőleg a főváros, Bangui polgármester asszonya volt. Libériát és Malawit vezeti még elnöknő Afrikában. Előbbi élén Ellen Johnson-Sirleaf, utóbbién pedig Joyce Banda áll.

Közülük alighanem az 59 éves, jogász végzettségű Samba-Panza van a legkevésbé irigylésre méltó helyzetben. Hazáját, a volt francia gyarmatot nemrég még kegyetlen és véres etnikai belharcok dúlták, sőt a helyzet továbbra is veszélyes, a nyugalom még mindig nem állt helyre. Továbbra is gyakoriak az összetűzések a hatalmat hónapokig bitorló iszlamista Séléka milíciák és a keresztény közösséget védelmező fegyveresek között.

Békéről tehát szó sincs a 4,6 millió lakosú országban, amely a kontinensen a legszegényebbek közé tartozik. A korábban biztosítási ügynökként is dolgozó, keresztény vallású Samba-Panza előde, az iszlamista Michel Djotodia erőteljes nemzetközi nyomásra nemrég külföldre menekült. Azért kellett távoznia, mert a háború egyik fő felelősének tartják a külföldi hatalmak, amelyek eltökélték, hogy (ENSZ-beleegyezéssel) békét teremtenek az országban.

A belháború a Djotodia vezette Séléka iszlamista lázadó katonai szervezet tavaly márciusi erőszakos hatalomátvétele után bontakozott ki, s decemberben már rendkívül heves és véres összetűzésekbe torkollott. Séléka iszlamista lázadó katonai szervezet már az elején elűzte Francois Bozizé keresztény elnököt. Utána megpróbálta az ország északi részét is a hatalma alá vonni. Az államcsínyt végrehajtó Séléka katonái a keresztény vallású, védtelen polgári lakosságra is rátámadtak, raboltak, fosztogattak, gyilkoltak.

Az országban jelentős többségben élő keresztények védelmi egységeket alakítottak és szembeszálltak a támadókkal. Az utóbbi időben már ők is terrorizálták a muszlim lakosságot, amely a népesség 15 százalékát képezi. A héten külföldi békefenntartóknak kellett Banguiban megvédeniük muszlim helybelieket a rájuk támadó keresztény csoportokkal szemben.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egyik tanácsadója arra figyelmeztetett, hogy a népirtás és az emberiség elleni bűncselekmények elkövetésének veszélye továbbra sem múlt el. Adama Dieng szerint még mindig borzalmas állapotok uralkodnak az országban, ahol továbbra is teljes a fejetlenség és a törvénytelenség. Ezért még több békefenntartó mielőbbi helyszínre vezénylését kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT).

A muszlim és a keresztény lakosság fegyveresei közötti öldöklésben ezrek haltak meg, egymillióan menekültek el. A decemberi felekezeti összecsapások már polgárháborúval és népirtással fenyegettek, amit az ENSZ BT jóváhagyásával 1600 francia és a térségbeli afrikai országokból a helyszínre vezényelt további 4000 katona igyekszik megakadályozni. Az Európai Unió a minap döntött arról, hogy ötszáz békefenntartót küld a Közép-afrikai Köztársaságba. Az EU-katonák érkezése februárban várható. A tervek szerint elsősorban Bangui repülőterének a biztonságáról gondoskodnak majd.

Samba-Panzának a polgárháborúban szemben állók egyikével sincs kapcsolata. Az ország első elnök asszonyaként legfeljebb egy évig tölti be a tisztségét. Ennyi idő alatt kellene helyreállítani a békét, lefegyverezni a korábban egymás ellen harcolókat és – a helyzet normalizálása után – általános választást tartani.

Hivatala átvételét követően Samba-Panza azonnal megbékélést hirdetett, majd fegyverletételre szólította fel a keresztény és a muszlim harcosokat, illetve a vallási alapon klánokba szerveződött milíciákat. A menekülteket arra kérte, hogy térjenek haza. A belháború miatt elsősorban muzulmánok hagyták el kényszerből otthonukat.

Az egykori gyarmattartó Franciaország máris támogatásáról biztosította a Közép-afrikai Köztársaság elnök asszonyát. John Kerry amerikai külügyminiszter is üdvözölte megválasztását, illetve hivatalba lépését. Kijelentette: Samba-Panzának egyedülálló lehetősége nyílik arra, hogy megbékítse a szembenállókat, s rávegye őket az erőszak befejezésére, majd országában – legkésőbb 2015 februárjáig – előkészítse a választásokat.