2024. április 24., szerda

Növekszik a bűnözés, kevesebb a baleset Zomborban

Az elmúlt esztendőben a zombori rendőr-igazgatóság fennhatóságához tartozó területen, vagyis Nyugat-Bácskában 2012-höz képest 6,4 százalékkal növekedett a bűncselekmények száma, az elkövetők kilétét az esetek több mint felénél sikerült földeríteni. A köztörvényes bűnözés esetében 11,7 százalékos a növekedés, leggyakoribb volt a rablás és a lopás, ez utóbbiból 584 fordult elő, két évvel korábban 332 ilyen bűncselekmény történt. 28 százalékkal csökkent azonban a családon belüli erőszakos cselekmények száma.

A körzetben 158 gazdasági bűncselekmény történt, az okozott kár pedig meghaladta a 680 millió dinárt, ami eddig párját ritkító.
A rendbontások száma 13 százalékkal visszaesett, ám az elkövetők 42 százaléka, 607 személy visszaeső. Kevesebb közlekedési baleset történt, ezekben kevesebben haláloztak el és sérültek meg, mint a korábbi esztendőben. Több mint nyolcvan külföldi határsértővel szemben indult eljárás, és emberkereskedelem vádjával négy bűnvádi feljelentést tett a rendőrség, sőt az új büntetőkategória, az illetéktelen menedéknyújtás esetére is volt már több példa. A rendőr-igazgatóság 2013-ban 15 881 személyazonossági igazolványt, 11 054 útlevelet, 12 646 forgalmi engedélyt és 3000 vezetői engedélyt adott ki.

Számokban így foglalható össze a rendőr-igazgatóság évi mérlege, amiről Saša Dmitrašinović rendőrparancsnok és munkatársai, Predrag Rodić, Mile Suzić és Milan Glumac számoltak be újságírók előtt.

A bűnüldözési osztályt vezető Rodić arról is beszélt, hogy az elmúlt esztendőben 8 kilogramm marihuánát, 381 kifejlett és 189 palánta-marihuánatövet foglaltak le, kábítószerügyekben 52 bűnvádi följelentést tettek. A közrendőrség élén álló Suzić stabilként értékelte a közrendet, kiemelte az iskolák biztonságának fokozását, annak kapcsán pedig, hogy a rendőrség beazonosította a közrend szempontjából veszélyesnek minősülő vendéglőket és kritikus helyeket, fölhívta a felügyelőségeket, hogy legyenek partnerek a rendbontások további eredményes visszaszorításában. A közlekedési rendőrség elöljárója, Milan Glumac hangsúlyozta, hogy Nyugat-Bácska területén 65 000 gépjármű van bejegyezve, ehhez még hozzá kell számolni az átutazó forgalmat. A vezetők közül tavaly több mint 13 000 szabálysértőt fedtek föl. A balesetek okai közt továbbra is első helyen áll a gyorshajtás, noha a megfelelő megelőző, visszatartó, illetve büntető intézkedések nyomán jelentősen visszaesett az átlagos sebesség a közutakon, már nem 120–140 kilométerrel száguldoznak, hanem inkább 60–70 kilométeres sebességgel haladnak a járművek a lakott településeken, ami természetesen így is szabálysértés. A baleseteket másodsorban az elsőbbségadás elmulasztása okozza, és csak harmadik helyen van az ittas vezetés, bár tavaly is volt jócskán dolga a kijózanítónak.

– Edukációs, megelőző és megtorló tevékenységünknek köszönhetően tavaly egyetlen baleset se történt iskola környékén, a kisdiákok folyamatos közlekedési oktatásban is részesülnek. Ugyanígy fontosnak tartom, hogy az őszi betakarítás során se történt halálos baleset. Tavaly kevesebben haltak meg és szenvedtek sérülést az utakon – mondta Glumac.

Az évösszegzőn Dmitrašinović rendőrparancsnok kiemelte, hogy a zombori rendőr-igazgatóság az ismeretlen elkövetők által jegyzett bűntettek földerítésében az országos átlag fölött áll, és értékelése szerint egyéb területeken is jól teljesít. Szerinte mind a közrend, mind a nemzetek közötti viszony stabil.

– 2012 nyarán valaki kövekkel bezúzta a zombori Horvát Otthon ablaktábláit. Igaz, csak hónapok múltán derítettünk fényt az elkövetőkre, de megvannak. Kihallgatásuk során kiderült, hogy a szurkolói szenvedély vitte rá őket erre a cselekedetre, pontosabban magasabb pozíciót szerettek volna kiharcolni maguknak a szurkolói csoportban. Más motivációt nem tudtunk rájuk bizonyítani. Azt akarom ezzel mondani, hogy voltaképpen kis értékű anyagi kárról volt szó, de fölvetődött a cselekmény nemzeti vonatkozása, és ennek folytán ráakaszkodtunk, és addig nem tágítottunk, amíg elő nem kerültek az elkövetők. Üzenem, hogy ez más bűncselekmények esetében is ugyanígy van, ne számítson senki arra, hogy kicsúszik a bűnüldözés keze alól, ha törvényszegésben bűnös. Egyben kérem a lakosságot, legyen ebben segítségünkre, bízom ugyanis abban, hogy az elmúlt esztendőkben bizonyítottuk partnerségünket és lehetőségeinket személyes és vagyoni biztonságuk megőrzésében – nyilatkozta a zombori rendőrparancsnok.