2024. április 19., péntek

Swarovski, Calzedonia, Lidl…

Az idén több gyárcsarnok is megépül a kisbajmoki ipari parkban

Az országban az egyik fő problémát mindenképpen a nagy munkanélküliség jelenti, melyet egyrészt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat különféle programjai által igyekeznek csökkenteni, illetve a külföldi befektetőkben látják a megoldást, akik milliós beruházásaik által nemcsak pénzt hoznak az országba, hanem több száz, több ezer embert is hajlandóak foglalkoztatni.

Szabadkán a kisbajmoki ipari parkkal és az általa nyújtott kedvezményekkel igyekeznek idecsábítani a befektetőket, és immár a Petar Drapšin kaszárnya is készen áll arra, hogy a nem túl távoli jövőben új tartalommal teljen meg, egyúttal növelje a foglalkoztatottak számát. Az elmúlt években több külföldi vállalat is érdeklődött a szabadkai beruházási lehetőségek iránt, néhány befektetés ebből meg is valósult, melyeket hamarosan továbbiak követnek. Utánajártunk, pillanatnyilag milyen beruházások folynak Szabadkán, mikor kezdik meg a termelést, és a tervek szerint hány ember kap majd munkát általuk.

Milan Vučković, a városi tanács gazdasággal megbízott tagja elmondta, a kisbajmoki ipari parkban április elsején kezdetét veszi a Swarovski 15 ezer négyzetméteren fekvő gyárcsarnokának építése, melynek értéke mintegy 20 millió euró. A kivitelezővel, azaz a szabadkai SMB Gradnja építtető vállalattal már alá is írták az erről szóló szerződést, s ennek értelmében nyolc hónapon belül el kell készülnie a csarnoknak, illetve az azt követő három hónapban üzembe helyezik a csarnokot, és megkezdik a próbaműködést.

– Nagyjából a jövő év ezen időszakában a Swarovskiban beindul a termelés, és a tervek szerint mintegy hatszáz munkást foglalkoztatnak majd. A most épülő gyárcsarnok azonban csupán az első fázisa a tervezett befektetésnek, mivel a Swarovski még egy 15 ezer négyzetméteres csarnokot építtetne, ami további munkahelyeket jelent majd. A másik nagy beruházó a Calzedonia, melynek 12 ezer négyzetméteres gyárcsarnoka elkészült, és már csak a műszaki engedélyekre vár, hogy megkezdje a munkát. A Calzedonia a következő két évben mintegy ezer embert fog foglalkoztatni, és a termelés beindításakor ötszáz dolgozóval indulnának, azzal, hogy ők is terveznek bővülni.

A kisbajmoki ipari parkban az olaszországi cipőgyártó cég, a Perseo is hamarosan megkezdi a termelőcsarnoka építtetését, itt száz munkahely nyílik, továbbá az olaszországi GC 013 termelőcsarnokát is az idén kezdik építeni. Itt bőrkabátokat varrnak majd, és hatvan embert szeretnének foglalkoztatni. Van még egy befektetője a kisbajmoki ipari parknak, mégpedig a dél-koreai Metatran, velük a város már aláírta a szerződést, a parcellát azonban még nem választották ki. Ez a cég 260 munkást tervez alkalmazni, s itt a KIA és a Hyundai járművek szervizkönyvecskéihez készítenek majd tokokat. A Metatran úgyszintén 15 ezer négyzetméteren szeretne csarnokot építtetni s a jövő évben megkezdeni a munkát – mondta el Vučković.

– A Petar Drapšin kaszárnya a másik ipari zónánk, itt 144 hektárral rendelkezünk, ebből négyhektárnyi területet már el is adtunk a Tyrolian Real Estate-nek. Annyit fizettek érte, hogy az a teljes parcella vételárának a hetven százalékát lefedi, úgyhogy a város nagyon jól járt ezzel az ügylettel. A Tyrolian kereskedelmi tartalommal szeretné megtölteni az egykori kaszárnya ezen részét, azaz különféle áruházak működnek majd ott, és ehhez a becslésem szerint legalább kétszáz foglalkoztatottra lesz szükségük – tudtuk meg a tanácsostól

A Lidl áruházlánc Szabadkán már megvette a palicsi úton, a Subotica Trans Közvállalat mellett lévő földterületet, ahol majd felépíti az áruházát. Az építkezés május elején veszi kezdetét, ezenkívül  a jövőben terveznek még egy Lidl üzletet nyitni.

– A Lidl képviselői két problémával kerestek meg bennünket. Az egyik problémát a szennyvízcsatorna jelenti számukra, mivel a parcella, melyet egy magánszemélytől vásároltak meg, alacsonyabban van, mint a főút és a főszennyvízvezeték, így gondot jelent számukra a rákapcsolódás, pillanatnyilag ugyanis nincs meg a csatorna esése. Ezt két módon lehet orvosolni, vagy fel kell tölteni a területet, vagy egy pumpát kell beszerelni a szennyvíz és csapadék elvezetéséhez. Kérték tőlünk, hogy ezt oldjuk meg, de a város nem tudja csak úgy megváltoztatni a szennyvízcsatorna szintjét, és feltölteni sem kötelességünk a területet, hiszen azt magánszemélytől és nem a várostól vásárolták meg, mellesleg mindenki, akinek ott van objektuma, saját maga oldotta meg ezt a kérdést. A másik problémájuk a tűzvédelemhez kapcsolódik, a törvény ugyanis előírja, hogy tűz esetén a tűzcsapból másodpercenként 10 liter vizet kell biztosítani, a városi vízvezetékben azonban gyengébb a nyomás, és másodpercenként csak 8 liter víz jön. Ezt egy külön erre a célra fúrt tartalékkúttal kell megoldaniuk. Bár ezeket a gondokat nekik kell orvosolniuk, amiben tudunk, segítünk a Lidlnek, hogy mihamarabb megkezdje munkáját – magyarázta a tanácsos.

Milan Vučković a Palicsot érintő nagyszabású befektetésekkel kapcsolatban elmondta, a legfontosabb az aquapark és spaközpont felépítése, s a feltételek megteremtése kapcsán már meg is kezdték a tárgyalásokat egy belgrádi céggel, mely német befektetőket képvisel, és bár egyelőre még semmilyen konkrét megállapodás nem született erről, de a tanácsos reményét fejezte ki, hogy hamarosan pozitív hírekről számolhatnak be.