2024. április 20., szombat

VSZL: Igazat a vízgyárról!

A németek cáfolják a nagybecskereki önkormányzatot

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nagybecskereki képviselői csoportja azt követeli tegnapi közleményében Bojan Putićtól, a Vízművek igazgatójától, hogy mondja meg a város polgárainak, mi történik a vízgyár építésével kapcsolatban, vagy mondjon le. A ligások szerint ugyanis az előállt helyzet annak következménye, hogy az igazgató immár másfél éve „nem avatkozik be a saját munkájába”, közben pedig téves hírek keringnek a városban a leendő vízgyár és a belőle származó víz áráról. A ligások emlékeztetnek, hogy az elmúlt időszakban az igazgató folyamatosan azt hangoztatta, hogy a vízgyár építése nem kérdéses, hogy az állami garanciára várnak, hogy a beruházás megvalósítását az sem akadályozza meg, ha nem kapják meg a garanciát, míg végül arra a véleményre helyezkedett, hogy a megkötött szerződést felül kell vizsgálni.

A VSZL szerint a vízgyárral kapcsolatos történések egyik újabb botrányos fejezete a zárt ajtók mellett tartott megbeszélések, amelyekről a német partner tájékoztatta a város közvéleményét, cáfolva a városi tisztségviselők egyes nyilatkozatait. A ligások ezért felteszik a kérdést, hogy a hatalomból kinek felel(ne) meg, hogy a vízgyár ára a német WTE Wassertechnik társaság által közölt 25,6 millió euró helyett 89 millió euróba kerüljön.

Ha viszont az igazgatónak nincs álláspontja, és nem tud válaszolni a feltett kérdésekre, akkor sürgősen le kell váltani, hiszen a nagybecskerekiek pénzéből épülne a vízgyár, állítják a ligások, akik szerint Bojan Putić igazgatóvá választása valós képet mutat az SZHP és az SZSZP káderpolitikájáról.

A WTE Wassertechnik társaság és a nagybecskereki önkormányzat 2012 áprilisában kötött szerződést a vízgyár építéséről, de a németek még nem foghattak munkához, elsősorban a jelenlegi önkormányzati hatalomnak a szerződéssel kapcsolatos kifogásai miatt. A haladó–szocialista hatalom szerint az állami revizornak kell kivizsgálni a korábbi (demokrata–ligás) hatalom által kötött szerződést.

A németek pedig közölték, hogy tekintettel arra, hogy érvényes szerződésről van szó, amelynek a rájuk eső részét teljesítették (megtörtént a vízgyár pilótaberendezésének a tesztelése, elkészült a tervdokumentáció), a felbontása esetén több millió eurós kártérítést követelnek majd. Cáfolják Radovan Bulajićnak, a vkt elnökének a kijelentését, aki szerint a szerződésbe foglaltnak a háromszorosába kerülne a vízgyár, hangsúlyozva, hogy marad a szerződésbe foglalt 25,6 millió eurós ár. Továbbra is készek arra, hogy hozzáfogjanak a munkához, és hogy 36 hónap alatt megépítsék a vízgyárat. A németek a következő 15 évre egészséges ivóvizet ígérnek a nagybecskerekieknek, akiknek 2004 óta – a víz magas arzéntartalma miatt – nem ajánlatos a vezetékes víz használata. A németek szerint a vízgyárból származó víz nem lesz drága, hiszen a polgárok ezerliternyi egészséges vezetékes vizet kap(hat)nak egy liter palackozott víz árán.